Egzaminy Gimnazjalne

• Autor wątku Autor wątku Elfusion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elfusion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy po napisaniu próbnych egzaminów np. z matematyki, nauczyciel matematyki może mi wpisać ocene za ten egzamin? Mój nauczyciel matematyki mówił że będzie wpisywał oceny z próbnych egzaminów.

Nie widzę żadnych przeszkód, miałam tak samo :)
Jeżeli chodzi o ocenianie i tego typu sprawy, to nauczyciel niestety ma duże pole do popisu. Większość rzeczy nie jest doprecyzowana. Spróbuj wgłębić się w Wasz statut lub regulamin lub WSO i może coś znajdziesz interesującego.
Natomiast kiedy ja miałam taką sytuację, również się oburzyłam :D ale nauczycielka powiedziała, że potraktuje to jako formę sprawdzenia naszych wiadomości - zwężając - jako pracę klasową. Dodała, że ocena nie będzie miała większego wpływu na ocenę końcową, ale jeżeli dostaniemy z próbnych egzaminów dobre oceny to niekiedy mogą nas uratować, więc moje oburzenie się skończyło.
Dowiedz się jakie nauczyciel będzie miał nastawienie do tej oceny - czy decydująca czy nie.

Nauczyciel ma prawo oceniać próbne egzaminy, próbne sprawdziany, ale ocena ta nie może być brana pod uwagę do wyliczenia średniej. W sieci krążą opinie Kuratorów w tej sprawie. Próbne sprawdziany, jak sama nazwa wskazuje , są próbą a nie sprawdzaniem wiedzy ucznia.
Próbny sprawdzian, czy egzamin, może być też oddany bez sprawdzenia, wówczas sami sobie będziecie szukać odpowiedzi czy dobrze go napisaliście. Niektóre szkoły oceniają takie prace jedynie procentowo.

Powrót