Egzekucja alimentow, jak wyglada w praktyce?

• Autor wątku Autor wątku gbnator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gbnator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Ostatnio bylem u komornika w sprawie pisma jakie otrzymalem. Okazało sie ze pewna osoba jest mi winna z tytułu alimentów "X" tyś zł. Oferta jest kusząca ale chciałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce. Egzekucja ma być dokonana z nieruchomości której współwłaścicielem jest ten czlowiek. W związku z tym mam pytanie... czy pieniadze otrzymam dopiero po zakończeniu całej sprawy, czy może wygląda to tak że najpierw je otrzymam w jakiś sposób a dopiero potem komornik bedzie egzekwował swoja należność względem tego człowieka? Sprawa jest dość powarzna a moja decyzja o podjęciu tej sprawy może zaszkodzić paru osobom które mieszkają we wspomnianej nieruchomości dla tego bardzo prosze o dokładne informacje na ten temat. Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie się tym wątkiem.

A komornik skad ma dac,ze swojej "kieszeni"?Najpierw musi wyekzekwowac,a potem dac wierzycielowi.

gbnator napisał:
Witam,

Egzekucja ma być dokonana z nieruchomości której współwłaścicielem jest ten czlowiek.

Można zlicytować tylko udział. Może nie być chętnych.
Komu możesz zaszkodzić? Nie przesadzaj. Oszacowanie i licytacja kosztują. Ty wykładasz kasę
Tak jak napisała poprzedniczka. Pieniądze otrzymasz, po! Nigdy przed.

korf napisał:
Można zlicytować tylko udział. Może nie być chętnych.
Komu możesz zaszkodzić? Nie przesadzaj. Oszacowanie i licytacja kosztują. Ty wykładasz kasę
Tak jak napisała poprzedniczka. Pieniądze otrzymasz, po! Nigdy przed.

Jak to ja mam wykladac kase? na co?.

ok, niech ktos mi w takim razie powie jak to zrobic zeby wszystko poszlo szybko i sprawnie? na pewno są na to jakieś patenty

Wybacz od patentów Jest Urząd Patentowy. Postępowanie egzekucyjne, (czynności) może się toczyć z Twojego wniosku. Ty jesteś dysponentem postępowania. Jakby zlecasz czynności, jakie ma wykonać komornik. Przy zajęciu udziału, potrzebny jest;- wpis ostrzeżenie w KW i wniosek o oszacowanie, póżniej o licytacje. Podrepcz do komornika uzgodnij, porozmawiaj.

gbnator napisał:
zeby wszystko poszlo szybko i sprawnie?
Na pewno szybko nie będzie, sprawnie pewnie też nie.
Wierzyciel może ale nie musi dochodzić wierzytelności. Czasami, szczególnie w przypadku różnych powiązań rodzinnych podjęcie wlaściwej decyzji może być trudne. Ale może warto ?

korf i kismen - co z tą kasą ?

Powrót