Egzekucja alimentów od dwóch komorników

• Autor wątku Autor wątku Beautifull Deamon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Beautifull Deamon

Beautifull Deamon

Stały bywalec
Odpowiedzi
455
Mam pytanie dotyczące ściągania alimentów w ramach rodziny.
Kuzynka rozwiodła się z mężem, z którym ma dziecko. Wniosła o alimenty, ze względu na nieściągalność udała się do komornika. Z wiedzy, jaką dotychczas posiada, jej były mąż ma jeszcze jedno dziecko z poprzedniego związku, na które również ma zasądzone alimenty.

Okazało się jednak, że facet zmienił pracę i pracuje na umowę zlecenie za jakieś śmieszne pieniądze, które ledwo wystarczają na pokrycie kosztów alimentów na pierwsze dziecko (komornik jako pierwszy zajął wynagrodzenie i ze względu na umowę- zlecenie pobiera od niego całość).

No i teraz pytanie- co grozi temu facetowi? Wiemy,że umowa zlecenie jest tylko fikcją, a w rzeczywistości zarabia więcej. Czym możemy go "postraszyć", żeby wziął sięw garść. Na to, że umowa została spisana ot- tak niestety nie mamy żadnych dowodów, gdyż pracuje u znajomego, a ten wypisał mu taką umowę po porozumieniu.

Czego może spodziewać się od drugiego komornika, dla którego po prostu "nie wystarcza" pieniędzy na pokrycie zobowiązania alimentacyjnego?

Otrzymane pieniadze powinny byc dzielone na obydwie wierzycielki,a nie wplywac tylko dla jednej.Nie jest latwo udowodnic fikcyjna umowe o prace.Wydaje mi sie ,ze sprawe powinien prowadzic ten sam komornik(przynajmniej w moim wypadku tak jest-3 wierzycieli).

Z tego, co się dowiedziałyśmy- sprawa jest u dwóch komorników. Facet jest zameldowany w jednej gminie, a mieszka w gminie obok.

Właśnie dlatego pytam, bo wydawało mi się, że pieniądze (jeżeli jest pobierana całość wypłaty) powinny być dzielone między wszystkie sprawy. Z pierwszeństwem alimentacyjnych oczywiście.

Powrót