Egzekucja alimentów - odmowa komornika

• Autor wątku Autor wątku rbkrider
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rbkrider

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie Forumowiczów,

Przejdę bezpośrednio do rzeczy, moja sytuacja materialna na dzień dzisiejszy jest trudna, zbliżam się egzaminu maturalnego, z kolei dalsza moja nauka jest niepewna ze względu na fakt, iż mój ojciec zamieszkujący obecnie tereny Anglii (od ponad 5 lat) nie płaca na czas lub w ogóle kwoty alimentów mu przysądzonej. Jego dług wynosi dzisiaj kilkanaście tysięcy złotych - jest to zbiór zaległości ze wszystkich lat. Sytuacja jest o tyle dziwna, że w tej chwili nawet sad rozkłada ręce, ponieważ ojciec musi nie płacić przynajmniej pół roku, aby odnowić postępowanie(!). Stąd pomyślałem o komorniku, który po prostu dokonałby egzekucji zwracając tym samym należną mi kwotę. Szkopuł w tym wszystkim jest taki, że komornicy nie chcą podjąć się tego zadania. Proszę o naświetlenie mi szczegółów, skąd takie zachowanie i czy istnieje w ogóle możliwość odzyskania tych pieniędzy, lub czy jesteście w stanie polecić mi komornika, który się w tym specjalizuje***

Pozdrawiam serdecznie i proszę o niezwłoczną pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rbkrider napisał:
lub czy jesteście w stanie polecić mi komornika, który się w tym specjalizuje
Łudzę się, że przez przypadek umknął Ci § 10 regulaminu forum.

Ojej, nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi, dziękuję Wam. @lokata, już tłumaczę, z tego co się dowiedziałem komornicy się tym po prostu nie zajmują, dobrze wyjaśnił to @kaprys.

Ekhm, biorę pod uwagę określenie 'użytkownik'. Jeśli uraziłem to przepraszam.
Przechodząc do sprawy, czy jest jakikolwiek sposób na egzekucję należnej kwoty? przypomnę, że proces trwał ponad 5 lat, zaś ojciec nie stosował się do wyroku. Byłem nawet w sądzie w tej sprawie, było to kilka miesięcy do tyłu, zostałem odesłany z niczym, ponieważ dowiedziałem się tyle, że do Anglii trafiło pismo w tej sprawie i postępowanie trwa nadal.

Komornicy jak najbardziej zajmują się egzekucją świadczeń alimentacyjnych ale ich jurysdykcja, jak słusznie zaiważyła kaprys, kończy się na granicy naszego kraju. Oznacza to, że żaden komornik nie zrealizuje Pańskiego wniosku jeżeli dłużnik nie posiada majątku na terenie RP. A może Pana ojciec coś tu jednak zostawił? Może ma (np. w wyniku spadkobrania) jakąś nieruchomość? Jeżeli nie, to pozostaje Panu wizyta w Sądzie Okręgowym.

Wydaje mi się, że nie, na pewno nie otrzymał niczego w spadku, niestety. Powiem Pani szczerze, moja mama w ciągu 5 lat wykonała ogromną ilość wizyt (także na rozprawach, w których nie uczestniczył ojciec), całość zapętla się w błędne koło. Nigdzie nie widać 'haczyka', który mógłby zmierzać ku polepszeniu sytuacji.

Powrót