Egzekucja alimentów - przedstawiciel ustawowy

• Autor wątku Autor wątku auroris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

auroris

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Witam. Moje pytanie może wydawać się banalne, ale kto pyta nie błądzi. Jeżeli mamy do czynienia z egzekucją alimentów na podstawie tytułu uzyskanego gdy dziecko było jeszcze nieletnie, a w chwili obecnej jest już pełnoletnie, to czy taka egzekucja może toczyć się dalej i świadczenia przekazywane przedstawicielowi ustawowemu (matce) ? Dziecko skarży się, że matka nie przekazuje świadczeń alimentacyjnych na jego potrzeby tylko trwoni na inne rzeczy, więc chciałbym zrobić tak, by egzekucja alimentów była prowadzona już na rzecz dorosłego dziecka.

Proszę o podpowiedzi. Dzięki z góry :)

Jak skończy 18 lat - może pozostawić bez zmian a może bezpośrednio na swoją rzecz i swój rachunek który wskaże w kancelarii.

Czyli wszystko zostaje tak, jak do tej pory ? W mojej ocenie, skoro córka nie dostaje świadczeń, jakie komornik przekazuje byłej żonie, to postępowanie egzekucyjne prowadzone jest de facto na jej rzecz. Chciałbym to zmienić. Co ciekawe, od komornika dowiedziałem się, że o ewentualne umorzenie postępowania z alimentów bieżących może złożyć tylko była żona... tego już nie rozumiem kompletnie. Dziękuję za odpowiedź :)

Witam serdecznie. Po złożeniu do komornika wniosku o umorzenie postępowania egzekucyjnego z uwagi na ustanie przedstawicielstwa ustawowego składającej wniosek za małoletnią (wówczas) córkę, komornik przychylił się do wniosku i postępowanie umorzył.
W uzasadnieniu postanowienia komornik wskazał, że przedstawicielstwo ustawowe nie jest tożsame z pełnomocnictwem a umocowanie do odbioru świadczeń alimentacyjnych wyegzekwowanych w toku egzekucji przez przedstawiciela ustawowego (matki) nie może trwać dłużej niż samo przedstawicielstwo. Ponieważ wierzycielka po osiągnięciu pełnoletności ani nie ustanowiła pełnomocnika w osobie poprzedniego przedstawiciela ustawowego ani nie wskazała siebie jako samodzielnego wierzyciela, dalsza egzekucja jest niedopuszczalna gdyż nie prowadzi do zaspokojenia wierzyciela wymienionego we wniosku.
Tak to mniej więcej wygląda. Oczywiście nie chodziło mi o pozbawienie dziecka świadczeń. Co to, to nie. Nie mogłem jedynie zgodzić się z tym, że była żona pobiera alimenty i nie przekazuje ich dziecku - dorosłemu już.

Może komuś się przyda mój wątek :)

Powrót