Egzekucja alimentow przez komornika

• Autor wątku Autor wątku orzeszki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orzeszki

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 862
Jakie obowiazki ma komornik przy egzekucji bezskutecznej alimentow?Do tej pory wydawalo mi sie ,ze wszystko bylo w porzadku.W 2010 dluznik pozbyl sie majatku(ukarany z Art.300 kk),a ja zlozylam wizyte w Urzedzie Skarbowym,zeby sie dowiedziec dlaczego komornik nie byl poinformowany o nabyciu spadku w 2008.Po tym (nie mam odpowiedzi jaszcze na pismie) uslyszalam od komornika,ze on skladal tylko zapytania do ZUS-u.Przeciez dluznik majacy firme sklada tez oswiadczenia w Urzedzie Skarbowym.Mi ich nie przedstawia,ale komornikowi(tak uslyszalam) -tak.

Korzystałaś ze skargi do SO na podstawie Ustawy z 17 czerwiec 2004
W skrócie. Nieuzasadniona przewlekłość i naruszenie praw strony.....
art 4 punkt 4 Dużo tłumaczenia więc wygugluj Ustawę i hasła bezczynność, przewlekłość

Dziekuje.Skorzystam z rady.Poczytalam troche i chyba jest jakas (znowu) nadzieja.Czy syn,ktory w miedzyczasie stal sie pelnoletni powinien razem skladac,czy tez moge byc pelnomocnikiem?

Znam twoja sprawę pobieżnie. Kategorycznie nie mogę twierdzić. Zaryzykowałbym. Syn i ty jako pełnomocnik...ale proszę jeszcze się skonsultuj...

Do sprawy karnej z Art.209 kk(zakladanej przed pelnoletnoscia syna) i z Art.300 kk bylam przedstawicielem ustawowym(chyba tak to sie nazywa),ale prokuratura w odpowiedziach wysylala listy ...dzieciom(nawet niepelnoletniemu).Takze nie chciano mnie dopuscic do przejzebia akt sprawy z Art.300 kk(oczywiscie po wyroku z uzgodnieniem oskarzony-prokurator).Dopiero po napisaniu podania otrzymalam zgode,wiec mam watpliwosci,co w tym wypadku moze sie wydarzyc,a nie chce wchodziec w kolejne koszta(dojazdy) .
Czy wyrok z Art.300 kk moze okazac sie dowodem?

Tak. Plus akta komornicze, plus wykaz czynności o które wnioskowałaś...a uważasz, że zostały pominięte, lub komornik ich nie wykonał, lub dopuścił się zwłoki, bezczynności.
Prokuratura to ....ech. I prawo w Polsce (moje osobiste zdanie) nie do końca, sprzyja poszkodowanym, ofiarom, świadkom. Wręcz odwrotnie.
Troszkę, jak wiesz i czujesz. Niektóre twoje ruchy są lekko spóżnione. Inaczej było by, gdyby dzieci były jeszcze niepełnoletnie.
Najwyżej SO wezwie do uzupełnień formalnych.

PS Musisz zachować formę pozwu....

Mam takze pismo z 2010 roku,w ktorym Rzecznik Praw Obywatelskich nie widzi zadnych uchybien w postepowaniu komorniczym ani prokuratury(chyba z 8 spraw umorzonych-niektore bez odpowiedzi).Jedna ze spraw przeciwko dluznikowi umorzona,bo matka pobierajaca swiedczenia z FA(ten sam dluznik) sklada oswiadczenie,ze nie domaga sie scigania,bo jej sytuacja finansowa jest ...dobra(pytanie po co,FA wyplaca swiadczenie),ostatnie po zeznaniu,ze dluznik ...zatrudnia 5 ludzi,ktorym placi na reke po 2200 zl/mies.,a jemu zostaje ...800(wg komornika 0).
Gdybym przez te lata nie robila nic-rozumiem,ale wszystkie moje wyjazdy do Polski poswiecalam dla zakonczenie sprawy,poczawszy od zaginiecia Tytulu(niewytlumaczalne okolicznosci).

RPO zazwyczaj pobieżnie traktują tego typu skargi!
Nie rozdrabniaj. Zawrzyj to co najważniejsze. Bezsprzeczne błędy!

Jeszcze male pytanko.Dzisiaj komornik powiedzial mi,ze nie mial obowiazku skladac zapytania do US wczesniej(w sprawie otrzymanego spadku w 2008),bo nie jest strona w sprawie.Wiec ,jakie ma obowiazki(sprawa u komornika od 2005)?

zmien komornika . szanujacy sie komornik sklada zapytania do us i zus-u raz na kwartal .tego sobie odpusc nic mu nie zrobisz .po prostu sa opieszali i wiedza gdzie skladac pisma gdy do sciagniecia jest duza kasa alimenty ich nie obchodza biora je bo musza

Powrót