Egzekucja alimentów z podzielonego majątku wspólnego

• Autor wątku Autor wątku myszka2107
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszka2107

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.

Mój ojciec ma wobec mnie bardzo wysoką zaległość alimentacyjną (ponad 400 tys zł z odsetkami do końca 2014 roku). Nie spłacał jej, a żadne czynności komornicze nie przyniosły efektów (nawet to, że ojciec był posiadaczem połowy nieruchomości w Gdańsku i Warszawie, ale to idzie pod skargę Pauliańską, bo wszystko przepisał siostrze). Ojciec wyzbył się całego majątku by nie płacić alimentów.

Obecnie toczy się sprawa między moją mamą, a ojcem o podział majątku (mieszkanie i lokal). Chciałybyśmy przy podziale majątku, aby mama spłaciła dług alimentacyjny ojca do wysokości przysługującej mu części.
Czyli : Mama zamiast spłacać ojca, spłaciłaby jego dług wobec mnie do wysokości przysługującej mu kwoty.

Czy takie coś jest możliwe? Jak ugryźć to prawnie by wszystko odbyło się w legalny sposób? W którym momencie sprawy o podział majątku wnieść taką propozycję?

myszka2107 napisał:
Czy takie coś jest możliwe?
Możliwe. Należy wnioskować by komornik zajął wierzytelność przypadającą z tytułu spłaty z podziału majątku dorobkowego.

A jeśli sprawa została przekazana do Gdańska ( ze względu na cześć nieruchomości jakie tam posiadał - a komornik i tak nie wyegzekwował), to trzeba ponownie przekazać sprawę do Wrocławia? (tutaj toczy się całe postępowanie)

Witam. Chciałem zapytać w jaki sposób mogę starać się o odblokowanie przez komornika środków na moim koncie, pochodzących w całości ze świadczeń na dzieci. Do tej pory trwa to od 22.12.2015, wtedy na moim koncie została zablokowana suma 2170 zł przez trzech komorników. Dwóch z nich bez problemu środki mi odblokują a jeden z nich nawet specjalnie blokuje te środki, by bank nie przelał ich do uporczywego komornika. Komornik Marcin Pieńkos w rozmowie tel. oznajmił mi, że wie że są to pieniądze na dzieci ale nie odblokuje mi ich. Wysłany został do niego list polecony z wyciągami z banku za ostatnie 3 miesiące i zaświadczenie z MOPS-u co do tych pieniędzy. Oprócz tego została wniesiona skarga do SR na działania tego pana. Jaki okres czasu ma komornik na ustosunkowanie się do mojego wniosku od daty odbioru listu? I co jeszcze mogę zrobić w tym temacie, by jak najszybciej odzyskać pieniądze na dzieci? Z góry dziękuję

Proszę nie zaśmiecać cudzego wątku.
myszka2107 napisał:
A jeśli sprawa została przekazana do Gdańska ( ze względu na cześć nieruchomości jakie tam posiadał - a komornik i tak nie wyegzekwował), to trzeba ponownie przekazać sprawę do Wrocławia? (tutaj toczy się całe postępowanie)
Chyba nie rozumiesz. Komornik po wyroku ma zająć wierzytelność - matki jeśli sąd zasądzi spłatę.

korf napisał:
Chyba nie rozumiesz. Komornik po wyroku ma zająć wierzytelność - matki jeśli sąd zasądzi spłatę.

No a czy np. możemy w Sądzie zgłosić, że dobrowolnie moja mama będzie mnie spłacać (w formie ugody w zamian za dług alimentacyjny ojca), bez udziału komornika? Czy mogę zgłosić do Sądu w toku tego postępowania (podział majątku) jako wierzyciel o zajęcie tego długu?

Ostatnia edycja:
Powrót