P
pawlo0912
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 84
Dzień dobry. Krok po kroku opiszę sytuację w 2011r. Zostałem zobowiązany ugodą do płacenia alimentów,powstało zadłużenie gdy straciłem pracę.Przez ten okres , była żona oddała mnie do komornika i pobierała swiadczenie z FA gdzie powstało zobowiazanie .W 2015r ,Zgodnie z wyrokiem rozwodowym Sąd ograniczył prawa mojej byłej żonie, ja przejołem pieczę nad dziećmi, oraz została zmieniona ugoda alimentacyjna z 2011r , w miejsce wczesniej ustalonych alimentów , że matka ma płacić alimenty więc stałem się jako przedstawiciel ustawowy małoletnich oraz wierzycielem. Przekazałem wyrok Komornikowi a ten przestał egzekwowania bieżących ,tylko te zaległe na FA. W 2018 r. Złożyłem powództwo przeciw egzekucyjne, oparte na art.840&1 & 2 ,które wyrokiem sądu prawomocnym Sad pozbawił tytułu wykonawczego wykonalności w całości. Komornik umorzył postępowanie w całości ze względu na utratę tytułuwykonawczego wykonalności. Praktycznie do dnia dzisiejszego był normalnie od 2018r . W 2020 a dokładnie w lipcu MOPS złożył wniosek o wszczęcie egzekucji bez wyroku z klauzlą ,tylko same decyzje o przyznanych świadczeniach i.We wniosku o egzekucję MOPS wskazał bylą żonę jako przedstawiciela i dzieci jako uprawnione. .
Komornik odmówił wszczęcia postępowania uzasadniając tym, że tytul wykonawczy został pozbawiony wykonalnośc w całości i, a MOPS może wszcząć procedurę nienależnie pobranych świadczeń przez moją byłą żonę. Oczywiście MOPS złożył skargę na komornika do Sądu.
W powództwie przeciw egzekucyjnym wykazałem, że spełniałem świadczenia zaległe jak i bieżące.nawet mam to w uzasadnieniu pisemnym Sądu.
Dziś córka ma 18 lat i jako osoba uprawniona może złożyć wniosek do Sądu czy Mops, jako strona w sprawie ,że skarga jest bezzasadna?.
Komornik odmówił wszczęcia postępowania uzasadniając tym, że tytul wykonawczy został pozbawiony wykonalnośc w całości i, a MOPS może wszcząć procedurę nienależnie pobranych świadczeń przez moją byłą żonę. Oczywiście MOPS złożył skargę na komornika do Sądu.
W powództwie przeciw egzekucyjnym wykazałem, że spełniałem świadczenia zaległe jak i bieżące.nawet mam to w uzasadnieniu pisemnym Sądu.
Dziś córka ma 18 lat i jako osoba uprawniona może złożyć wniosek do Sądu czy Mops, jako strona w sprawie ,że skarga jest bezzasadna?.