Egzekucja bez formalnego zawiadomienia o jej wszczęciu

• Autor wątku Autor wątku bim0003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bim0003

Pytanie brzmi: czy wysłanie przez komornika dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji jest obligatoryjne ? Jak należy traktować przesłane dłużnikowi pierwszego pisma od komornika zawierającego tylko wezwanie do zapłaty należności oraz wezwanie celem złożenia wyjaśnień, bez zawiadomienia o wszczeciu egzekucji ?
Czy doręczenie powyższego rozpoczyna względem dłużnika bieg terminu do wniesienia zażalenia na nadanie klauzuli ? Zgodnie z art. 795 par. 2 kpc, termin do wniesienia zażalenia na nadanie klauzuli dla dłużnika, biegnie od daty doręczenia mu zawiadomienia o wszczęciu egzekucji. Nie ma mowy w tym artykule o doręczeniu dokumentów, jakie wskazałem powyżej.

Zapraszam do dyskusji.

Nie jest, termin do wniesienia zazalenia biegnie od daty doreczenia zawiadomienia o wszczeciu egzekucji, nie innych postanowien.

"Nie jest" - sprecyzuj Rewt prosze Cię, co "nie jest" :) Twoja odpowiedź pasowała by mi do pierwszego pytania o obligatoryjność wysłania zawiadomienia o wszczęciu...

otóz to ,od daty doreczenia,a cóz zrobic ,jesli komornik ,nie pofatygowal sie na powiadomienia,za potwierdzeniem odbioru?

Wioletta, to dwie różne sprawy. W moim pytaniu chodzi mi o to, że w przesyłce do dłużnika komornik w ogóle nie załączył zawiadomienia. W Twojej, wniósł pismo w placówce pocztowej, ale nie jako list polecony ZPO. Ale oba przypadki są warte uwagi.
Od kiedy to można wzywać dłużników do zapłaty, nie zawiadamiając o wszczęciu egzekucji ? :)

bim0003 napisał:
pierwszego pisma od komornika zawierającego tylko wezwanie do zapłaty należności oraz wezwanie celem złożenia wyjaśnień, bez zawiadomienia o wszczeciu egzekucji ?
Dla uściślenia, rozumiem, że to wezwanie do zapłaty nie spełniało wymogów zawartych w art. 805 § 1kpc?

Art. 805 par 1 KPC mówi iż po pierwszej czynności egzekucyjnej doręcza się dłużnikowi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.
W takim razie, co jest tą pierwszą czynnością ? Czy już sama decyzja o wszczęciu, po stwierdzeniu celowości złożonego wniosku ?
Przy takim rozumienu, czynność egzekucyjna to każda czynnośc mająca na celu umożliwienie prowadzenia egzekucji na rzecz wierzyciela. A zatem wliczyć należy do tego zakresu wszystkie czynności związane z ustaleniem aktualnych danych dłużnika, źródeł dochodu itp. Nie spotkałem się bowiem jeszcze z sytuacją, kiedy w pierwszej kolejności, zajęto dłużnikowi wynagrodzenie za pracę, a potem doręczano mu zawiadomienie o wszczęciu egzekucji wraz z wezwaniem do złożenia wyjaśnień. Dlatego, doręczenie dłużnikowi wezwania do zapłaty nalezności wraz z wezwaniem do złożenia wyjaśnień uważam za nielogiczne, gdyż komornik nie jest organem windykacyjnym, a egzekucyjnym w drodze przymusu. Przyjęcie wniosku egzekucyjnego i odebranie zaliczki od wierzyciela stanowić pwoinno o wszczęciu postepowania egzekcuyjnego (dokonanie ustaleń zza biurka), co w następstwie powodować powinno zawiadomieniem dłużnika.
W opisywyanym przeze mnie wątku, zdawać by się mogło, że komornik wzywa do zapłaty, zanim formalnie wszczął postepowanie.

Ostatnia edycja:
bim0003 napisał:
Pytanie brzmi: czy wysłanie przez komornika dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji jest obligatoryjne ?

Tak, jeśli komornik zamierza dokonać jakichkolwiek czynności egzekucyjnych. Jeśli natomiast zamierza nakłonić dłużnika to zapłacenia długu poza kancelarią i chce za to pobrać tylko opłatę minimalną to nie musi tego robić ale musi uważać bo może to być działanie na szkodę wierzyciela. Łatwo sobie wyobrazić, że komornik wzywa dłużnika do złożenia wyjaśnień w trybie 801 kpc (mam wrażenie że takie zastosowano w tym przykładzie) a dłużnik spokojnie w tym czasie wypłaca pieniądze z konta i je wpłaca na konto innej osoby. To samo może zrobić z każdym innym majątkiem zagrożonym zajęciem. Pomijam odpowiedzialność karną. Konstrukcja opłat egzekucyjnych jest taka że do kwoty wierzytelnosći ok 1900 zł (małe świadczenia egzekwowane) opłata komornika jest zawsze taka sama - ok. 282 zł. Samo założenia akt egzekucyjnych przez komornika obciąża już dłużnika opłatą minimalną. To czy zostało doręczone zawiadomienie o wszczęciu egzekucji dłużnikowi czy też nie nie ma w tym wypadku znaczenia.

Uzupełnieniem niech będzie art.801 kpc:
...
Art. 801. Jeśli wierzyciel lub sąd zarządzający z urzędu przeprowadzenie egzekucji albo uprawniony organ żądający przeprowadzenia egzekucji nie może wskazać przedmiotów służących do zaspokojenia wierzyciela, komornik wezwie dłużnika do złożenia wyjaśnień.

Ostatnia edycja:
Czy można zająć prawo majątkowe dłużnika np. samochód przed skutecznym doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji ?

Powrót