Egzekucja bieżących alimentów przez Komornika.

• Autor wątku Autor wątku Ewelina P.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewelina P.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam takie pytanie odnośnie alimentów. Mój brat ma zasądzone alimenty od kilkunastu lat na troje dzieci. Przez wiele lat nie płacił, bo nie miał z czego - była żona zgłosiła sprawę do Komornika. Do Komornika również nie wpłacał regularnie, płacił tyle ile mógł. Z racji, że ostatnimi laty była małżonka się ów uwzięła na mojego brata, postanowiła podać go do Sądu o niealimentację. Międzyczasie brata sytuacja finansowa się polepszyła i płaci on bieżące alimenty do Komornika wraz z odsetkami.

Odbyło się kilka spraw Sądowych o niealimentację, czego wynik jest taki, że brat ma łożyć bieżące alimenty do rąk własnych matki dzieci (czyli na konto swojej ex), a płatność komornikowi w tej sprawie jest niewłaściwe. Małżonka wskazała numer konta na jaki mają być wpłacane alimenty itp.

Moje pytanie tyczy się egzekucji bieżących alimentów przez Komornika.
Bo skoro brat płaci alimenty do rąk matki, to Komornik nie może egzekwować bieżących alimentów?

Czy to małżonka powinna wycofać wniosek o egzekucję bieżących alimentów, czy to brat powinien napisać pismo do Komornika?

Dodam jeszcze, że nadal mój brat ma zaległość u komornika jeśli chodzi o alimenty zaległe (podczas niemożności płacenia, alimenty wypłacał byłej żonie Fundusz Alimentacyjny)

Ktoś może spotkał się z podobną sytuacją?

wynik jest taki, że brat ma łożyć bieżące alimenty do rąk własnych matki dzieci (czyli na konto swojej ex), a płatność komornikowi w tej sprawie jest niewłaściwe.
Kto udzielił takich informacji? Sąd już raz określił, że brat ma płacić do rąk matki małoletnich dzieci przy ustalaniu wysokości obowiązku alimentacyjnego. Komornik to zasługa brata, że nie wypełniał należycie wyroku sądu.
Czy to małżonka powinna wycofać wniosek o egzekucję bieżących alimentów, czy to brat powinien napisać pismo do Komornika?
Małżonka nie musi umarzać egzekucji. Nawet jakby nie było zaległości starych i bieżących. To zobowiązany do alimentacji może umorzyć egzekucję alimentów bieżących (po to by nie płacić opłaty stosunkowej należnej komornikowi) po złożeniu do depozytu sądowego 6 krotności świadczenia okresowego.

Brat nie wypełniał należycie obowiązku alimentacyjnego - to fakt. Dlatego sprawa trafiła do Komornika. Po rozpatrzeniu sprawy o niealimentację Sąd nakazał bratu płacenie alimentów do rąk matki (tak jak zostało to zasądzone pierwotnie), bo do tej pory brat wpłacał alimenty Komornikowi.

To już wiem. Ok.

A jak w praktyce wygląda złożenie depozytu? Nie spotkałam się z tym nigdy.

Powrót