Egzekucja długu alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku Ewczynska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewczynska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam zwracam się z prośbą o poradę w następującej sprawie. Mam zaległości w spłacie alimentow od Ok 2 lat mój byly maz zgłosił mnie. Za pierwsze 4 miesiace otrzymał alimenty lecz dalsze płacenie ich nie było możliwe ze względu na to iż nie mialam pracy oraz mialam 2 krótkie pobyty w zk przez które również straciłam prace. Teraz byłam na przesłuchaniu i dostalam termin do 30 dni spłacenia całego zadłużenia. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość jakoś zadziałać bym mogła spłacać to w ratach? Nie ukrywam iż chce spłacić całe zadłużenie lecz nie jestem w stanie spłacić odrazu wszystkiego przez tak krótki okres czasu. Proszę o odpowiedź czy są Państwo wstanie udzielić porady w tej sprawie.

Ewczynska napisał:
Moje pytanie brzmi czy jest możliwość jakoś zadziałać bym mogła spłacać to w ratach?

Musisz uzyskać zgodę wierzyciela.

Jestem w podobnej sytuacji. Chodzi o moja matkę która zabrała mi córkę. Dostałam 30dni na spłatę zadłużenia. Zbliża się termin o już wiem ze nie da rady spłacić tego w terminie. Braknie mi dosłownie trochę. Co się stanie? Policja twiedzi ze sprawa z automatu pójdzie do sądu? Co będzie jeśli spłacę ten dług tydzień później czy kilka dni później po ustalonym terminie 30dni?

guest_user napisał:
Musisz uzyskać zgodę wierzyciela.

Jak Cię stać to płać ile możesz, nie czekaj na zgodę/brak zgody wierzyciela. Chodzi o to, żeby Ci nie wrzepili kolejnej odsiadki. A czekanie na zgodę wierzyciela nie pomoże.

Jak dłużnik spłaca ile może, to jest to poważna okoliczność brana przez sąd pod uwagę, w najgorszym razie przy wymiarze kary.

Powrót