Egzekucja emerytury z ZUS i blokada rachunku

• Autor wątku Autor wątku biunaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biunaa

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Witam
Przeczytałam wątki dotyczące egzekucji komorniczych ale nadal jestem ciemna masa.
Moja mam otrzymała pismo od komornika wzywające do dokonywania potrąceń z emerytury.Mama ma emeryturę w kwocie 1.400 zł brutto rozumiem,że komornik może zająć 1/4 tego świadczenia i przekazuję ją na konto komornika.
Moje pytanie czy 1/4 liczone jest od kwoty brutto czy netto czyli od kwoty w jakiej otrzymywała do tej pory emeryturę??
Mama dostała również zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego i zakazu wypłat.Czy ( jeżeli dobrze rozumie ) Zus potrąci jej 1/4 świadczenia emerytalnego i przekaże je na konto komornika a pozostała część na rachunek ale mam nie będzie mogła jej pobrać ponieważ ma zakaz wypłat z powodu blokady?
Czy mimo wszystko pozostała cześć będzie mogła podjąć bo to jej jedyne środki na życie?
Mama nie ma żadnych oszczędności na rachunku.
Wcześniej doczytałam,że komornik z emerytury pobiera 25% czyli mniej niż z wynagrodzenia ale za to nie ma kwot wolnych od zajęcia.
Chodzi mi o to czy mama będzie mogła pozostała kwotę ze świadczenia odbierać w okienku banku ( bo podobno już z bankomatu nie wypłaci)
Będę wdzięczna za odpowiedź.

Ustawa o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych:
Przepis prawny:
Art. 139. 1. Ze świadczeń pieniężnych określonych w ustawie – po odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz zaliczki i innych należności z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych – podlegają potrąceniu, z uwzględnieniem art. 141, następujące należności

Jest więc jasno napisane...kwota emerytury minus składka na ubezpieczenie zdrowotne, minus zaliczka i inne należności z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych i dopiero od tej kwoty potrącenie.

Powrót