Egzekucja i Art.822 KPC

• Autor wątku Autor wątku Tato Olo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tato Olo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam pytanie bo jestem bezsilny. 15 lat temu moja ex podała mnie do Komornika za nie płacenie alimentów na dzieci. Prawda była inna gdyż (niestety ustnie ) otrzymałem zgodę na zapłacenie alimentów 10 dni później.
I zaczęło się …. Przez 15 lat płaciłem pieniądze bezpośrednio do Komornika + 15 % kosztów.
W tym roku po podwyższeniu alimentów i usłyszeniu „do rąk matki” postanowiłem spróbować wysyłać alimenty pocztą z pominięciem Komornika. Wierzycielka złośliwie nie odbierała przekazów a ja wówczas wpłacałem (jak przez ostatnie 15 lat) pieniądze do Komornika + 15% ;-)
Wpadłem więc na kolejny pomysł i zacząłem wpłacać pieniądze na konto Wierzycielki ( to samo na które Komornik od 15 lat przelewał moje wpłaty). Komornika informowałem pisemnie załączając kserokopię przelewu. Działo się tak od września do grudnia. W grudniu Komornik zajął mi pensję naliczając dodatkowe koszty i odsetki od podobno zaległych alimentów.
Moje pytanie co ma robić? Myślałem że Art. 822 będzie miał zastosowanie
Art. 822. Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.

W piśmie od Komornika przeczytałem że Art. 822 nie ma tu zastosowania bo potrzebny jest podpis Wierzycielki.
Dla Komornika potwierdzenia bankowe nie są „ niebudzącym wątpliwości dowodem na piśmie”
Od 15 lat nie mam żadnych zaległości, ba mam nawet nadpłatę. Posiadam z lipca wydruki z bazy Komornika że nie zalegam z alimentami i zadłużenie wynosi „0”.
Dogadanie z Wierzycielką nie wchodzi w rachubę a na depozyt sądowy mnie nie stać.
Proszę o pomoc

Zaległości nie mam. A jeśli chodzi o depozyt to jeśli nawet wpłacę, to może się okazać że Wierzycielka (jak teraz) będzie unikała potwierdzenia że otrzymała alimenty i wówczas komornik pobierze pieniądze z depozytu a mi zajmie np. konto.
Przedstawiłem Komornikowi pokwitowania z banku ale dla Komornika potwierdzenia bankowe nie są „ niebudzącym wątpliwości dowodem na piśmie”. W innym wątku tego forum przeczytałem że oświadczenie podpisane przez Wierzycielkę też nie jest. Więc co jest???

Na pewno pokwitowanie, z podpisem wierzyciela notarialnie poświadczonym. Proszę zapoznać się z poniższymi przepisami :
Przepis prawny:
Art. 462. § 1. Dłużnik, spełniając świadczenie, może żądać od wierzyciela pokwitowania.
§ 2. Dłużnik może żądać pokwitowania w szczególnej formie, jeżeli ma w tym interes.
§ 3. Koszty pokwitowania ponosi dłużnik, chyba że umówiono się inaczej.

Art. 463. Jeżeli wierzyciel odmawia pokwitowania, dłużnik może powstrzymać się ze spełnieniem świadczenia albo złożyć przedmiot świadczenia do depozytu sądowego.

Dziękuję za odpowiedź.

cyt: Art. 463. Jeżeli wierzyciel odmawia pokwitowania, dłużnik może powstrzymać się ze spełnieniem świadczenia albo złożyć przedmiot świadczenia do depozytu sądowego.

Być może i tak, ale Wierzycielka nie chce nawet ze mną rozmawiać a co dopiero podpisać odbiór pieniędzy. Jeśli wówczas powstrzymam się od spełnienia świadczenia lub wpłacę je do depozytu to Komornik tak jak teraz zobligowany będzie przez Wierzycielkę do wszczęcia egzekucji - bo powstanie zaległość.

Reguluje to poniższy przepis :
Przepis prawny:
Art. 470. Ważne złożenie do depozytu sądowego ma takie same skutki jak spełnienie świadczenia i zobowiązuje wierzyciela do zwrotu dłużnikowi kosztów złożenia.

Tylko, o ile sobie dobrze przypominam orzecznictwo - to w przypadku roszczeń alimentacyjnych - zastosowanie znajduje jedynie depozyt o jakim mowa w przepisie art. 883 § 2 kpc.

No właśnie ;( A jak zmusić Wierzycielkę do dobrowolnego poświadczenia, pokwitowania?
Listów nie odbiera, przekazów też a i Komornikowi nie potwierdza że pieniądze wpływają na konto ;( Każdy przelew jest opisany - miesiąc, za co , syg. sprawy

Powrót