egzekucja i podwyższenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku monisiunia02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monisiunia02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam. Mam taki problem ponieważ we wrześniu 2011 roku sąd zasądził mi alimenty w wysokości 800zł od października 2011 i zaległe za czas od września 2010 do września 2011 po 350zł. "dostaje" alimenty od matki która mieszka w Grecji. Płaci ona nie regularnie albo wiele mniej ja obecnie studiuje i przez jej miganie się od płacenia mam wiele problemów związanych z zaległością płatności w szkole oraz za mieszkanie które wynajmuje.. Gdy obiecuje mi że wyśle mi np. 12 to gdy ja do niej dzwonie że nie dostałam pieniędzy nie odbiera moich telefonów albo kłamie że zaraz wyśle.. obecnie jest mi winna ponad 5000zł. I tu moje pytanie.. czy mogę złożyć wniosek o egzekucję komorniczą skoro płaci ale nie regularnie i nie zawsze a jeśli płaci to mniej niż powinna? czy jeśli mogę złożyć wniosek to czy do komornika ze swojego miasta? czy może być on z tej miejscowości gdzie obecnie mieszkam (nie jestem zameldowana) ponieważ z braku pieniędzy rzadko bywam w rodzinnych stronach.. bardzo proszę o pomoc ponieważ przez nią będę musiała zrezygnować ze studiów i obecnego mieszkania i wrócić do rodzinnego miasta gdzie nie mam możliwości dalszej edukacji..
Oraz mam pytanie czy mogę wystąpić do sądu o podwyższenie alimentów skoro ona mi nie płaci?

Oraz mam pytanie czy mogę wystąpić do sądu o podwyższenie alimentów skoro ona mi nie płaci?
O podwyższenie alimentów może walczyć ale powód jak ten powyższy jest delikatnie mówiąc śmieszny.Wniosek składasz do komornika w miejscowości w której jesteś zameldowana.

m_top napisał:
O podwyższenie alimentów może walczyć ale powód jak ten powyższy jest delikatnie mówiąc śmieszny.
śmieszny jest powód że płaci mi za mało i przez to mogą mnie wyrzucić ze szkoły? i nie wystracza mi na jedzenie oraz to że nie mogę sobie kupić butów ponieważ w obecnych mam dziure?

Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem?Powód cyt.matka mi nie płaci i dlatego chcę podwyżki to żaden argument.
Jeśli natomiast czujesz że zasądzone alimenty nie wystarczają na zaspokojenie twoich podstawowych potrzeb fizjologicznych,to w tym przypadku żądanie jest słuszne.I nie unoś się tak,bo jeszcze odlecisz.Nie sądzisz że lepiej jeśli ktoś cię tutaj pouczy aniżeli sąd miałby odrzucić twoje powództwo?
W sądzie przedstawiasz powód,argumenty oraz dowody na to(np.rachunki),więc jeśli dla ciebie powodem jest fakt że ona nie płaci to winszuję IQ...]
I myślisz ze jak jej podwyższą to ureguluje te na wstecz i będzie wyższe płaciła w terminie?
Złóż wniosek w sądzie,uwzględnij w nim swoje potrzeby(a nie fantazje),zaznacz iż wystąpiła zaległość oraz iż w związku z uchylaniem się pozwanej od obowiązku alimentacyjnego wnosisz o przydzielenie komornika.Ot,tyle:)

Powinnas zaniesc Tytul Wykonawczy z klauzula do komornika.Nie piszesz,czy matka pracuje legalnie w Grecji,czy tez nie.Czy posiada majatek?Czy wie o nowej kwocie 800 zl(nawet na warunki zagraniczne nie jest to malo).
Do komornika skladasz o egzekucje zaleglych oraz biezacych alimentow(policz ile jest dokladnie winna).

Powrót