M
monisiunia02
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 26
Witam. Mam taki problem ponieważ we wrześniu 2011 roku sąd zasądził mi alimenty w wysokości 800zł od października 2011 i zaległe za czas od września 2010 do września 2011 po 350zł. "dostaje" alimenty od matki która mieszka w Grecji. Płaci ona nie regularnie albo wiele mniej ja obecnie studiuje i przez jej miganie się od płacenia mam wiele problemów związanych z zaległością płatności w szkole oraz za mieszkanie które wynajmuje.. Gdy obiecuje mi że wyśle mi np. 12 to gdy ja do niej dzwonie że nie dostałam pieniędzy nie odbiera moich telefonów albo kłamie że zaraz wyśle.. obecnie jest mi winna ponad 5000zł. I tu moje pytanie.. czy mogę złożyć wniosek o egzekucję komorniczą skoro płaci ale nie regularnie i nie zawsze a jeśli płaci to mniej niż powinna? czy jeśli mogę złożyć wniosek to czy do komornika ze swojego miasta? czy może być on z tej miejscowości gdzie obecnie mieszkam (nie jestem zameldowana) ponieważ z braku pieniędzy rzadko bywam w rodzinnych stronach.. bardzo proszę o pomoc ponieważ przez nią będę musiała zrezygnować ze studiów i obecnego mieszkania i wrócić do rodzinnego miasta gdzie nie mam możliwości dalszej edukacji..
Oraz mam pytanie czy mogę wystąpić do sądu o podwyższenie alimentów skoro ona mi nie płaci?
Oraz mam pytanie czy mogę wystąpić do sądu o podwyższenie alimentów skoro ona mi nie płaci?