Egzekucja komornicza a alimenty

• Autor wątku Autor wątku WERSAL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WERSAL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Proszę o podpowiedź czy w przypadku gdy komornik zajął wynagrodzenie mojego bylego męża z innego tytułu niż alimenty to muszę zgłosić swoje roszczenie alimentacyjne również do komornika? Nadmieniam, że do tej pory były mąż dobrowolnie płacił alimenty i nie wnosilam sprawy do komornika. Czy jest jakaś inna możliwość, żeby moje roszczenie alimentacyjne było realizowane w pierwszej kolejności niż egzekucja komornicza?

Rozumiem, że dłużnik sam płaci dobrowolnie alimenty, gdy otrzymuje wynagrodzenie. Jeśli wynagrodzenie dłużnika zostało zajete przez komornika z innego tytułu niż alimenty to kwota 1500,00zł brutto (ok 1111,80zł netto) jest wolna od potrąceń i dłużnik nie może otrzymać mniejszej wypłaty. Jeśli zarabia tylko 1500,00żł brutto to pracodawca nie będzie mógł potrącić komornikowi żadnej kwoty. Dopiero jeśli zarabia więcej to potrącenia nie mogą przekroczyć 50% wynagrodzenia a kwota wolna jest dla dłużnika.

A jaka jest rata alimentów?? Jesli dłużnikowi nie wystarczy pieniedzy dla komornika i na alimenty to będzie Pani musiała złozyc wniosek do komornika, wskazując wynagrodzenie do zajecia. Jednak wniosek egzekucyjny do komornika wiąże sie z dodoatkowymi kosztami dla dłużnika.

Wynagrodzenie dłużnika na wystarczy na zaspokojenie zajęcia komorniczego i alimentow. Dłuznik zarabia niewiele ok 2500 brutto natomiast zajęcie komornicze to kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Wynagrodzenie dłużnika po zajęciu komorniczym nie wystarczy na pokrycie alimentów.
Myślałam, ze moje roszczenie ( alimenty) są uprzywilejowane i pomimo zajęcia komorniczego z innego tytułu niż alimenty będzie uprzywilejowane ponieważ posiadam wyrok z klauzulą wykonalności.
Czy jest jakieś inne wyjście niż egzekucja komornicza?

Alimenty są uprzywilejowane w stosunku do roszczeń innych wierzycieli. Jeżeli dłużnik nie będzie mógł związku z zajęciem wynagrodzenia w dalszym ciągu dobrowolnie regulować Pani alimentów nie ma Pani innego wyjścia tylko złożyć wniosek u komornika. Wówczas alimenty będą przekazywane w pierwszej kolejności.

Czy jest jakiś inny sposób dochodzenia swoich alimentów? Nie wiem co robić?

Jeśli dłużnik nie będzie mógł sam płacić alimentów tzn. nie będzie płacił w terminie albo nie będzie w stanie płacić całej raty to wtedy może złożyc Pani wniosek do komornika. Dopóki płaci sam to niech płaci, wniosek do komornika zawsze zdąży Pani złożyć. Jednak to Pani musi zdecydować.

Powrót