Egzekucja komornicza a przedawnienie.

• Autor wątku Autor wątku Lukasz886
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz886

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. w dn. 28.06.2016r dostałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. Sprawa z dnia 01.09.2009r wniesiona przez Ultimo 28.08.2009r.
W 08.06.2010r miejsce miała bezskuteczna egzekucja. Na dzień dzisiejszy należność główna: 6,457zł,
odsetki wyliczone na dzień 27.06.2016r. : 5,153zł,
koszty procesu: 1,729zł,
koszty wniosku adwokackiego: 1,200zł.
Moje pytanie brzmi: Czy część z tych odsetek jest przedawniona? Jeżeli tak to jak wygląda procedura? Proszę o pomoc.

składasz pozew przeciw egzekucyjny z art. 840 kpc w związku z art.125 kc.

robinson21 napisał:
składasz pozew przeciw egzekucyjny z art. 840 kpc w związku z art.125 kc.

Pozew do sądu czy komornika?
Przedawniona jest całość czy tylko odsetki?
Jaki jest czas na złożenie pozwu od otrzymania pisma o egzekucji?

Ostatnia edycja:
Do zakończenia egzekucji. Jeśli złożysz po zakończeniu, sąd oddali.

wpisz frazę "pozew przeciw egzekucyjny z art. 840 kpc w związku z art.125 kc." wujek google na pewno coś znajdzie,

Dziekuję za odpowiedzi. Czy za pozew przeciwegzekucyjny się płaci czy jest on bezpłatny? Chodzi mi czy istnieje jakaś opłata sądowa?

Ostatnia edycja:
tak, jest opłata w wysokości 5% od wartości przedmiotu sporu.

robinson21 napisał:
tak, jest opłata w wysokości 5% od wartości przedmiotu sporu.

Dzięki. Wierzyciela informuje sąd czy wysyłam pismo również do niego? Przypomnę, że siedzibę mają w Luxemburgu.

zanim pójdziesz do sądu z tym pozwem wezwij wierzyciela do ograniczenia odsetek w związku z art 125 kc, jeżeli stanie okoniem wtedy złóż pozew przeciw egzekucyjny. Wierzyciel z Luxemburga posiada w Polsce przedstawiciela prawnego który go reprezentuje przed sądami polskimi, zapewne jest to jakaś kancelaria radców prawnych lub adwokatów.

1. A w tej sytuacji cały dług przedawnia się po 10 latach, tak? Liczony od ostatniej bezskutecznej egzekucji?
2. Wniesienie pozwu przeciw egzekucyjnego wstrzymuje działania komornika (zajęcie konta itp.)?

Ostatnia edycja:
1. Tak. Aktualnie znów się wyzerowało.
2. Jeśli wniesiesz o zabezpieczenie powództwa i sąd się przychyli, to tak.
robinson21 napisał:
Wierzyciel z Luxemburga posiada w Polsce przedstawiciela prawnego który go reprezentuje przed sądami polskimi, zapewne jest to jakaś kancelaria radców prawnych lub adwokatów.
Zapewne to kancelaria K.Buczek i wspólnicy

marian.pazdzioch napisał:
2. Jeśli wniesiesz o zabezpieczenie powództwa i sąd się przychyli, to tak.

Chodzi o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego tak?
Czy taki wniosek będzie dobry? http://tiny.pl/g9g78

Ostatnia edycja:
Powrót