Egzekucja komornicza a sprzeciw do sądu

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Witam
Mam pytanie odnośnie egzekucji komorniczej. Otrzymałam pismo od komornika, że zajmuje moje wynagrodzenie oraz rachunek bankowy na podstawie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. Ja nieotrzymałam żadnego wyroku z sądu gdyż w tym czasie mieszkałam w innym mieście. Jak się teraz okazało była to ewidentna próba wyłudzenia pieniędzy. Posiadam dowody, że ta kwota nie należy się wierzycielowi. Co mogę teraz zrobić aby wnieść sprzeciw albo jakoś odwołać się? Czy może muszę wnieść nową sprawę do sądu o nieuczciwe naliczenie opłaty?
Bardzo proszę o pomoc

skontaktuj się z komornikiem i mu to wyjaśnij.

Ale chyba na tej podstawie sam komornik nie wstrzyma egzekucji. Jak mam się odwołać?

Należy złożyć wniosek do sądu, który wydał nakaz zapłaty w post. upominawczym wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty wraz z wnioskiem o wstrzymanie postępowania egzekucyjnego do wniosku dołączyć sam sprzeciw. Podstawą zawieszenia egzekucji będzie postanowienie sądu w przedmiocie wstrzymania wykonalności nakazu zapłaty.

składałem elektronicznie sprzeciw od nakazu zapłaty do sądu, ale sprzeciw sąd odrzucił, ponieważ wysłałem go godzinę po terminie.Sprzeciw zaczęłem wysyłać z tydzień wcześniej, aby zdążyć przed upływem 14 dni, pech che,że musiałem zarejestrować się na stronie sądu w Lublinie i przejść całą procedurę rejestracyjną, uzyskać dostęep do strony,zdobyć podpis elektroniczny itp.Trwało to długo, ale udało się , napisałem sprzeciw i chciałem go wysłać godzinę przed upływem terminu,ale tu się zaczęło z podpisem elektronicznym.System nie przyjmował go i sprzeciw nie wyszedł na czas,od pomovy technicznej dostałem wiadomość, aby usunąć maszynę java i zainstalować ją ponownie ze strny producenta javy, miałem zainstalowaną jawa6 /22, usunąłem ją i zainstalowałem pobraną nową wersję także java6/22 i spróbowałem wysłac sprzeciw o godzinie 1 w nocy i poszedł,ale okazało się ,żze już było po terminie,stąd odzrzucenie sprzeciwu,przez sąd. Napisałem za poradą pani która prowadzi informację w sprawie EPU, zażalenie na odrzucenie sprzeciwu,ale i to zażalenie zostało odrzucone.podejrzewam,że możliwość odwoływan się elektronicznie jest niedopracowana.Co mam w tej sytuacji zrobić? chodzi o kwotę około 4000 zł teraz po dodaniu różnych kosztów za esemesy specjalne, tzw pusty sms.setki ,około 450 miesięcznie,dodam byłem w szpitalu trzy miesiące po udarze mózgu,telefonu nie używałem, bo byłem niepełnosprawny,fizycznie nie mogłem tego zrobić,mam orzeczenie komisji d/s niepełnosprawnosci,jestem bezrobotny, mam 62lata i wielki kłopot.Teraz UOK zakazuje tych gier z praniem mózgów,ale ja juz to przeżyłe.Złożyłem skargę w UOK w Szczecinie,Kazali mi czekać na reakcję operatora,orangeOperator odpowiedział mi,że wg ich bilingów wszystko jest w porządku i odrzucił tym samym reklamacjęi moją i UOK.Jakie mam szanse aby unieważnić nakaz zapłaty wydany zaocznie?Pomóżcie.Moje "zadłóżenie" wykupiła firma z Kielc PRETORIUS.Kwota 5.078.30zł

Powrót