egzekucja komornicza alimentow a spadek dla dłużnika

• Autor wątku Autor wątku halynaW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halynaW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam.
jestem matką 15-sto latka. ojciec dziecka nigdy nie interesowal sie dzieckim wiec zostal pozbawiony wladzy rodzicielskiej. nigdy nie placil zasadzonych alimentow przez co sprawa trafila do komornika. na poczatku otrzymywalam swiadczenia z FA, potem zaliczke alimentacyjna itd. od kilku lat nie otrzymuje zadnych swiadczen poniewaz przekraczam dochód uprawniajacy do ich otrzymywania a ojciec jest niewypłacalny.
ojciec ma dług komorniczy:
1) wobec mnie ok 40 000
2) wobec panstwa i FA tez ok 35 000
oraz wyrok w zawieszeniu za uchylanie sie od placenia.
nie utrzymuję z nim zadnych kontaktow od kilku lat, jednakże dowiedziałam się niedawno że lada dzień odziedziczy on spadek wart ok.170 000 (mieszkanie po swojej zmarłej babci w którym on aktualnie mieszka)
moje pytanie brzmi: Czy jest szansa w obecnej chwili przejąć ten spadek przez komornika na spłatę długów? I jak to zrobić?
to jedyna szansa na pozyskanie od niego tych pieniedzy, ponieważ jestem przekonana ze zaraz po otrzymaniu spadku spieniezy go i zniknie znowu na kilka lat a dług bedzie rósł nadal i ani panstwo ani ja nigdy nie zostaniemy spłaceni. Te pieniadze przydalyby sie na studia syna czy jakis start zyciowy. Jako samotna matka nie bylam w stanie odłożyć na te cele wystarczajacej sumy a syn jest juz nastolatkiem.
prosze o rade

Ostatnia edycja:
Nie wiem ,jaka jest kolejnosc w podejmowaniu dzialan.Jednak tego,czy otrzymal spadek mozesz sie dowiedziec w Urzedzie Skarbowym.Jezeli znasz date smierci babci,mozesz takze na miejscu sie dowiedziec,lub zasiegnac informacji,jak to poprowadzic i kto powinien skladac zapytanie do Urzedy Finansowego.Dopiero potwierdzenie nabycia spadku moze zmienic Twoja sytuacje(jak sie pospieszysz).

Powinnaś podpowiedzieć to komornikowi. On zadba o Twoje alimenty (czyt. swoje wynagrodzenie).

Powrót