Egzekucja komornicza alimentów bieżacych

• Autor wątku Autor wątku Lokalnie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuje Tobie Krispl i wszystkim udzielającym się w wątku za odpowiedź na pytania i pomoc. Jak sprawa się zakończy dodam posta jak się zakończyła i z jakim skutkiem.

To ci pomoże w udowodnieniu swojej racji, poczytaj uzasadnienie Sąd Najwyższy:

POSTANOWIENIE

z dnia 9 września 1987 r.

(III CRN 233/87)

Wierzyciel, który bez potrzeby powoduje wszczęcie egzekucji w sytuacji, gdy dłużnik zgodnie z tytułem wykonawczym dobrowolnie świadczy alimenty w wymaganej wysokości i ustalonym terminie, sam powinien ponieść wywołane tym postępowaniem koszty egzekucyjne, przysługujące organowi egzekucyjnemu. Zwolnienie wierzycielki, jako dochodzącej roszczeń alimentacyjnych, od uiszczenia kosztów sądowych (art. 111 § 1 pkt 2 k.p.c.), które rozciąga się także na postępowanie egzekucyjne (art. 771 k.p.c.), w tym wypadku dotyczy tylko kosztów niezbędnych do celowego przeprowadzenia egzekucji (art. 770 k.p.c.).

Krispl napisał:
Aktualnie toczy się postępowanie egzekucyjne i jeśli dłużnik otrzymał zawiadomienie o wszczęciu egzekucji powinien wpłacać świadczenie do komornika a nie do depozytu. Depozyt ma sens jeśli nie ma egzekucji a przekaz wraca wtedy złożenie świadczenia do depozytu oznacza spełnienie świadczenia w terminie.

Rozumiem przez to, że w późniejszym czasie podanie o depozyt nie będzie miało sensu ponieważ celowe nieprzyjęcie miało na względzie tocząca się sprawę przez komornika Sądowego, a złożenie o depozyt z dowodem nieprzyjęcia w późniejszym terminie będzie przez Sąd potraktowane pytaniem 'a dlaczego nie złożył Pan/i wniosku wcześniej kiedy sytuacja taka miała miejsce?'

Powództwo w trybie 840 k.p.c. skutkuje tym, że alimenciarz po wygraniu takiego powództwa nie będzie musiał już płacić alimentów, a wierzyciel musi ponownie wnieść do Sądu pozew o alimenty?

Powództwem zwalcza się klauzulę w tym zakresie w jakim świadczenie wymagalne np. zostało już spełnione albo się przedawniło. Alimenty jako świadczenie okresowe i płatne również w przyszłości nie mogą być zniesione powództwem przeciegzekucyujnym. Może to zrobić tylko sąd rodzinny jeśli obowiązek alimentacyjny wygasł.

Witam, ciąg dalszy sprawy.

Pisma do komornika poszły, skarga poszła, powództwo o pozbawienie tyt wykonawczego poszło.

Przyszedł protokół zajęcia samochodu.
1. Co teraz?
2. Czy przyjadą po samochód i mi go zabiorą? ("Zajęte ruchomości oddano pod dozór dłużnika, którego poucza się o obowiązkach dozorcy z art 856-858 860-862kpc")
3. Czy jako "dozorca" mogę żądać po wygranej sprawie zwrotu kosztów dozorowania swojego samochodu? (śmiech)
4. Czy dopisać coś do skargi w tym momencie jako pismo procesowe (wg mnie powinienem napisać pismo procesowe o tym zajęciu i wnieść jednocześnie o uchylenie tego zajęcia)?
5. Małymi literami w tym protokole zajęcia samochodu jest napisane że na czynności komornika przysługuje skarga do komornika Sądowego w terminie 7 dni bla bla, czy taką skargę również wystosować? Wcześniejsze pismo do komornika było jako pismo, nie jako skarga.

Proszę o pomoc jeszcze raz :)

Ostatnia edycja:
Czy na protokole zajęcia masz napisane gdzie odbyła się czynność zajęcia tj. data, godzina miejsce czynności oraz podpisy świadków ?

Ostatnia edycja:
Nie ma takiej informacji, jest tylko że zajęcie tego i tego auta o takich numerach

Odeślij ten protokół komornikowi do uzupełnienia ponieważ jest niekompletny. KPC:

Art. 809. Komornik stwierdza każdą czynność egzekucyjną protokołem, który powinien zawierać:

1) oznaczenie miejsca i czasu czynności;
2) imiona i nazwiska stron oraz innych osób uczestniczących w czynności;
3) sprawozdanie z przebiegu czynności;
4) wnioski i oświadczenia obecnych;
5) wzmiankę o odczytaniu protokołu;
6) podpisy obecnych lub wzmiankę o przyczynie braku podpisu;
7) podpis komornika.
...
Art. 812. § 1. Wierzyciel i dłużnik mogą być obecni przy czynnościach egzekucyjnych. Na żądanie stron albo według uznania komornika mogą być obecni także świadkowie, chyba że zachodzi obawa, że wskutek straty czasu na przywołanie świadków egzekucja będzie udaremniona. Świadków przywołuje się w liczbie nie większej niż po dwóch z każdej strony.

§ 2. Komornik powinien przywołać jednego lub dwóch świadków, jeżeli dłużnik nie jest obecny lub komornik go wydalił, chyba że zachodzi obawa, iż wskutek straty czasu na przywołanie świadków egzekucja będzie udaremniona.

§ 3. Świadkami mogą być także członkowie rodziny i domownicy dłużnika.

§ 4. Świadkowie nie otrzymują wynagrodzenia.

Ostatnia edycja:
http://i.imgur.com/yXpMmRm.jpg

oto protokół, odesłać jako skargę, czy normalne pismo napisać?

(Komornik stwierdził, że oddał mi mój samochód pod dozór)

Ostatnia edycja:
Odeślij i w ten sposób do momentu uzupełnienia masz nadal czas na złożenie skargi, chociaż nie ma ona sensu. Więcej zdziałasz składając wniosek do sądu o dokonanie kontroli akt i stwierdzenie prawidłowości dokonania czynności przez asesora w trybie art.758 par.2 KPC. Bezpłatnie.

Czy komornik jest z tej samej miejscowości co ty albo z twojego sądu co też z innego sądu ?

Oddanie pod dozór to formalność. Zajęta rzecz nie może być bez dozoru.

Ostatnia edycja:
Krispl, nie za bardzo sprecyzowałeś, jeśli mogę prosić Cie o doprecyzowanie słowa odeślij - czy mam odesłać sam protokół, czy napisać pismo wyjaśniające dlaczego odsyłam, czy napisać skargę i wysłać do komornika. Tak komornik jest z tej samej miejscowości jak również z tego samego Sądu.

Rozumiem, że złożenie skargi na jego czynność do niego samego? Czyli w jednym liście mogę odesłać do uzupełnienia razem ze skargą na tą czynność, pomimo toczących się spraw w Sądzie? (skarga na czynność komornika dostała już swoją sygnaturę więc nadano już jej bieg, pozbawienie tyt wykonawczego jeszcze nie otrzymało sygnatury) tak czy siak skarga już jest w Sądzie, pieniądze poszły, nie będę teraz tego wszystkiego cofać, chociaż dzięki forum i Tobie, wiem że nie większego sensu ta skarga.

Czy dokonanie kontroli akt, może odbyć się po odesłaniu protokołu i uzupełnieniu go przez komornika? czy wtedy on się nie wybieli?

Ostatnia edycja:
W tym wypadku, jak się wydaje czynność mogła być "pozorna" i dokonana została w kancelarii komornika a nie tak jak powinno być na miejscu w terenie. Komornik nie stwierdza w przesłanym ci protokole gdzie dokonał zajęcia ruchomości w postaci pojazdu, nie podaje również godziny zajęcia a zatem są wątpliwości czy w ogóle udał się w teren i dokonał zajęcia. Jeśli uznamy że nie ma zajęcia to skarga nie ma sensu. Jest tylko nieprawidłowy protokół, który nie może być poddany kontroli a zatem komornik powinien go uzupełnić o te dane o jakich mówi KPC. Odeślij protokół i zapytaj gdzie odbyły się czynności to jest w jakim miejscu i czasie oraz kto był świadkiem tego zajęcia. Być może komornik zajął samochód wtedy gdy stał on np. przed twoim domem. Ale powinien to stwierdzić wyraźnie w protokole i nie byłoby wątpliwości.

Jeśli komornik tego nie zrobi masz możliwość zwrócenia się do sądu o dokonanie kontroli akt i polecenie komornikowi wykonania określonej czynności w trybie 759 par. 2 KPC:
...
§ 2. Sąd może z urzędu wydawać komornikowi zarządzenia zmierzające do zapewnienia należytego wykonania egzekucji oraz usuwać spostrzeżone uchybienia.

Ostatnia edycja:
Tak na przyszłość to źle sformułowałeś skargę na czynność komornika na początku - powinieneś w niej zaskarżyć postanowienie o kosztach egzekucji i wnieść o obciążenie nimi wierzyciela z tytułu niecelowej egzekucji.
Wtedy egzekucja toczyłaby się spokojnie dalej a każdorazowo kosztami obciążany byłby wierzyciel. Po dwóch, trzech płatnościach zmądrzałby i złożył wniosek o umorzenie egzekucji.
A tak to wszystkie terminy już Ci upłynęły...

wnosiłem w skardze o:
"1. Uchylenie czynności Komornika Sądowego polegającego na wszczęciu egzekucji
2. Zawieszenie lub oddalenie postępowania egzekucyjnego xx/XX.
3. Obciążanie kosztami egzekucyjnymi wierzyciela. "

więc sądzę, że wszystko spełniłem jak należy, a alimenty przekazuje nie przez komornika, lecz wysłałem w tym miesiącu ponownie przekazem (ponieważ nie zgadzam się z komornikiem, czekam na wyroki) i wysłałem za miesiąc wrzesień i październik razem co zaznaczyłem w tytule przekazu.

Jeszcze wniosę pismo procesowe do tej skargi o uchylenie zajęcia.

Wnioski nr 1 i 2 są bez szans. Trzeci miał szansę się obronić i tylko na tym należało się skupić wykazując niezasadne wszczęcie.
Wierzyciel ZAWSZE może wszcząć egzekucję - nawet gdy nikt z niczym nie zalega. Pytanie tylko na czyj koszt będzie ona prowadzona. O tym decyduje celowość.

ok, no to Sąd odrzuci 1 i 2, a pkt 3 pożyjemy zobaczymy. Jeśli by tak było, że kosztami by był obciążony wierzyciel to i gdybym miał o tym pojęcie to wtedy z czystej swojej złośliwości nie wnosiłbym o pozbawienie tytułu wykonawczego tylko regularnie płacił komornikowi a wierzyciel by ponosił koszty comiesięczne...no ale nic, wszystko w toku.

Wybaczcie, że post pod postem
...więc:
Skargę na czynności komornika Sąd przekazał komornikowi uzasadniając, że taką skargę składa się do komornika.
Komornik odrzucił wniosek w całości.

Sprawa o pozbawienie tytułu wykonalności w toku.

Czyli w tym momencie muszę płacić wszystkie koszty komornicze?

Lokalnie napisał:
Wybaczcie, że post pod postem
...więc:
Skargę na czynności komornika Sąd przekazał komornikowi uzasadniając, że taką skargę składa się do komornika.
Komornik odrzucił wniosek w całości.
hola, hola ;) jeśli komornik nie przychylił się do skargi, to przekazał akta sprawy do sądu i teraz czekasz na rozstrzygnięcie sądu

Nie mam takiej informacji, pouczenie było tylko że na czynności komornika przysługuje zażalenie.

W zasadzie komornik nie rozpatrzył wszystkiego o co wnioskowałem a wnioskowałem o:
1. Uchylenie czynności Komornika Sądowego polegającego na wszczęciu egzekucji
2. Zawieszenie lub oddalenie postępowania egzekucyjnego xx/xx.
3. Obciążanie kosztami egzekucyjnymi wierzyciela.

a po tym jak dostałem zajęcie ruchomości dołączyłem pismo procesowe z wnioskiem o zejście z samochodu, lecz wydawać by się mogło, że komornik rozpatrzył tylko pismo procesowe ponieważ w swym uzasadnieniu pisze:

FknNHCj.png

co ciekawi mnie zdanie również "badanie merytoryczne tego obowiązku spoczywa w gestii sądu w postępowaniu rozpoznawczym poprzedzającym postępowanie egzekucyjne"

jak można poprzedzić postępowanie egzekucyjne badaniem zasadności? nie rozumiem tego zdania również.

Jesteś pewien, że ta sprawa wróci do sądu i sąd będzie ją rozpoznawał?

Powrót