Egzekucja komornicza - chyba za brak biletu z 2014 roku ?

• Autor wątku Autor wątku kromkaPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kromkaPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wszystko działo się w miniony piątek 21.05.2026
Po kolei.
1. Jestem sędziom koszykówki, koleżanka z klubu sportowego pisze mi, że dostała od księgowej z klubu informacje, że mam jakieś zajęcie komornicze i żebym się z nią skontaktował.
2. Pani księgowa przesłała mi maila od komornika w którym są 4 pisma - dwa zajęcie komornicze. Nazwijmy jedno zajęcie komornicze jako A a drugie jako B.

Tam w tekstach dokumentu widnieje min adnotacja
" na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym Sąd Rejonowy w Tychach I Wydział Cywilny
z dnia 30-09-2014r, sygn. akt I Nc 4881/14 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 03-02-2021r."

3. Sprawdzam konta bankowe.
Na koncie ING zajęto mi całą kwotę która miałem ( w 100 % pokrywające jedno zajęcie (A) i w 80 % drugie (B) ). Nie ruszono gotówki znajdującej się na kontach oszczędnościowych.
Na koncie PKO BP - na subkoncie walutowym ( korona duńska ) pojawiło się zadłużenie z adnotacją tych samych numerów komorniczych A, B

Nie do końca wiem co mam robić. Sprawa dotyczy prawdopodobnie jakiś mandatów autobusowych sprzed 2014 roku - sprzed 12 lat. Czy nie działa tu jakieś przedawnienie.
Nie dostałem żadnych pism wzywających do zapłaty, powiadomień o sprawach sądowych. Nie byłem świadomy żadnych postepowań upominawczych.

Czy tak to się odbywa ? Wszystko poza plecami zainteresowanej strony ?
Dlaczego komornik po skutecznej egzekucji zajęcie (A), robi zajęcie na tę samą kwotę na innym koncie ? Dwa razy chce pobrać należną kwotę.
Jak mogę sprawdzić czy mam jakieś inne sprawy sądowe ?
Czy są jakieś podstawy żeby twierdzić że ktoś tu łamie prawo?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Przedawnienie obowiązuje, ale w opisanej sytuacji nie doszło jeszcze do przedawnienia.
Nadanie klauzuli wykonalności przerwało bieg przedawnienia.
Natomiast skoro nie dostałeś powiadomień to możesz zgłosić sprzeciw od nakazu zapłaty.
Jeśli przekonasz sąd, że brak powiadomień nie wynikał z twojej winy to wówczas dług okaże się przedawniony.
Kwota nie wydaje się wielka. Pytanie czy warto walczyć w sądzie.

Komornik w momencie wysyłki pism/zajęć do banków nie wie co i ile masz na koncie. Jakbyś miał 10 kont w różnych bankach, to komornik zająłby 10. Nadwyżkę ponad dług dostaniesz z powrotem.

Powrót