egzekucja komornicza po 7 latach od umorzenia sprawy

• Autor wątku Autor wątku dragsterdh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragsterdh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Otrzymałem dzisiaj list z żądaniem wyjaśnień i jednoczesnym nakazem zapłaty długu wraz z odsetkami i kosztami. Sprawa dotyczy rachunków z telefon w erze z 1999-2000. W 2002 odbywałem służbę wojskową ii sprawa z tytułu bezskutecznej egzekucji została zakończona.Tak przynajmniej było napisane w odpisie postanowienia.Do dzisiejszego dnia byłem przekonany że w związku z powyższym nie mam już żdnych zobowiązań w stosunku do wierzyciela i egzekutora.W odpisie POSTANOWIENIA na końcu listu jest napisane cytuję:'Powyższe koszty postępowania zostały zapłacone do kwoty:63,29(w tym zaliczki wierzyciela:13,29).Resztę kosztów zapłacił dłużnik. Postępowanie egzekucyjne zostało zakończone."Co mam robić?teraz jest to kosmiczna suma z odsetkami 2257,53?mam raty i inne opłaty nie stać mnie na tak duży wydatek nawet w ratach.Proszę o pomoc....

Proszę wyjaśnić (bo nie chcę zgadywać z pana postu):
1. czy była już prowadzona egzekucja komornicza?
2. jeżeli tak, to kiedy dokładnie została umorzona?

Tak, była : list z umorzeniem wysłany był 22.02.2002r.

Cóż, roszczenie główne się nie przedawniło (termin wynosi 10 lat od umorzenia egzekucji). Ewentualnie przedawniły się odsetki --> jest o tym spora dyskusja na forum, proszę poszukać.

Dzięki ogromne. Teraz jeszcze jedno pytanie:
Czy jeżeli rozłożę całą należność na raty (nal. główna i odsetki i koszty), to będę miał nadal naliczane odsetki? Czy zostaną jakoś "zablokowane" ?

Sam pan sobie na raty nie rozłoży. A jeżeli wierzyciel się zgodzi na raty, to może i zgodzić się na zawieszenie naliczania odsetek.

Powrót