Egzekucja komornicza- pomoc prawna

• Autor wątku Autor wątku Karolekk1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolekk1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Prosze o pomoc prawną z zakresu egzekucji aliemntów.

Pani X otrzymała aliemty od Pana Y na siebie i na dwójkę dzieci, wyrok z 2010 r. W 2012 wniosła o podwyższenie aliemntów, które otrzymała 150 zł więcej na dzieci.
Moje pytanie jest następujące gdyż we wczesniejszej sprawie z 2010 r sąd nakazał płacić Pani X co miesiąc 100 zł z racji tego iż rzekomo po złożeniu papierów rozwodowych do czasu rozwodu i zasądzenia aliemntów nie płacił na utrzymanie rodziny (choć były przedstawione paragony za zakupy zywnosci, itp. i przelewy potwierdzające opłacania mieszkania). Kwota , którą wyznaczył sąd to 4000 zł, które zostało rozłożone na raty co miesiąc 100 zł.Tej kwoty nie było na żadnym wyroku, sąd nie przedstawił żadnego pisma gdzie byłaby uwzględniona ta suma, kwota była tylko wypowiedziana słownie na sprawie. Kwota ta była płacona do kolejnego wyroku o podwyższenie 2012 r. Jednak na tym wyroku nie ma również żadnej zmianki o nakazie płacenia tego 100 zł. Dodam, że z wyliczenia wynika, że powinieniem płacić jeszcze 10 miesiący, czyli 1000 zł.
Moje pytanie jest więc następujące, Pani X poinformowała mnie, że jeżeli nie zapłacę tego 100 zł w najbliższym czasie to pójdzie z tym do komornika, aby wszcząć egzekucję.
W jaki sposób może komornik wyciągnąć tą kwotę ode mnie, gdyż na wyroku zarówno tym pierwszym jak i drugim nie ma żadnej wzmianki dotyczącej płacenia dotatkowej kwoty w wysokości 100 zł msc, czy mogę tego nie płacić, co mi grozi, jak komornik może sprawdzić, że ta kwota powinna być płacona dla Pani X skoro wyrok nie uwzględnia tej kwoty ?
Przepraszam z góry za błędy.

Ostatnia edycja:
Widocznie Pani X ma stosowny wyrok jesli straszy Komornikiem-mogła wystąpic do Sądu o taki wyrok.A co ci grozi?-jesli nie zapłacisz zostanie wszczete postepowanie egzekucyjne i bedziesz mial jeszcze dodatkowe koszta

Właśnie ale na żadnym wyroku nie ma żadnej wzmianki. Pani X nie posiada takiego wyroku, aby mogła przdstawić go komornikowi, gdyż taki nie istnieje.
Kwota, którą płaciłem była tylko raz wypowiedziana przez sedziego na sprawie i on nie uzględnił go w wyroku gdzie była wskazana kwota alimentów jaką mam płacić, czyżby mogłobyć tak iż sąd zapomniał uwzględnić to w wyroku.
Przecież powinna być jakaś rozpiska ile mam płacić przez ile miesięcy itd.??. Płaciłem dotychczas tak naprawdę dobrowolnie. Komornik na podstawie wyroku może wszcząć egzekucje gdy dłużnik zalega z wpłatą, ale ja cały czas płacę tyle ile jest na wyroku.

Powrót