egzekucja komornicza przeterminowana

• Autor wątku Autor wątku monika2209
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika2209

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
WITAM W 2010 roku ultimo oddało mnie do e-sądu w lublinie nie odwołałam sie od tego bo nie było mnie w domu.Dwa lata póżniej ultimo oddało mnie do komornika który umorzył postępowanie z braku skuteczności. Teraz dostałam pismo od innego komornika z nakazem zapłaty i wydrukowanym pismem z sądu bez jakichkolwiek pieczątek czy mam możliwość odwołać się jakoś od tego postępowania np do e sadu bo od poprzedniej egzekucji komorniczej minęło 6 lat a firma ultimo jest firmą prowadzoną działalność gospodarczą i powinien dług się przedawnić po 3 latach proszę o pomoc

Art. 125 kc
§ 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

Oznacza to, że w Pani przypadku przedawnieniu mogły ulec jedynie odsetki za okres powyżej 3 lat.

P.s.
A może czas nauczyć się w końcu płacić swoje zobowiązania?

Ostatnia edycja:
Powrót