Egzekucja komornicza u osoby niezwiązanej z dłużnikiem

• Autor wątku Autor wątku maxiorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxiorek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kupiłam 2,5 roku temu mieszkanie z rynku wtórnego. Jestem jedyną osobą, która mieszka w tym mieszkaniu od czasu zakupu go. Z informacji od poprzedniego właściciela wynika, że mieszkał on w nim początkowo z żoną i synami, potem sam, a z synami nie miał kontaktu od lat.

Znalazłam w skrzynce wezwanie od komornika adresowane do syna poprzedniego właściciela.

Z wezwania wynika, że komornik ma prawo wejść mi do mieszkania pod moją nieobecność. Wydaje mi się dość absurdalne, bo ja nie mam żadnych długów i nigdy w życiu nie spotkałam mężczyzny, którego dotyczy wezwanie. Czy faktycznie pomimo tego, że dłużnik od lat tutaj nie mieszka komornik może wejść pod moją nieobecność do mieszkania i zająć moje mienie?
Czy jeśli zignoruję to wezwanie będę musiała odpowiadać za długi obcej osoby? Co powinnam teraz zrobić?

Obawiam się, że po powrocie z pracy zastanę ogołocone mieszkanie i to jeszcze rzekomo w majestacie prawa.

Dołączam zdjęcie wezwania. Nie było ono w żadnej kopercie, tylko luzem wrzucona do skrzynki kartka. Na zdjęciu obcięłam samą górę, jest tam wpisany adresat (imię i nazwisko syna poprzedniego właściciela) oraz mój adres (ulica, numer budynku, numer mieszkania, miejscowość), a także data 18.05.2026.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Szanowny Panie Komorniku. Dostałam pismo nie kierowane do mnie. Niniejszym je zwracam.

Jakieś inne wątpliwości?

Ostatnia edycja:
Kto jest właścicielem mieszkania?
Kto jest zameldowany w mieszkaniu?
Czy to wezwanie nie było w kopercie?

Skontaktuj się z komornikiem i poinformuj że to twoje mieszkanie i dłużnik już w nim nie mieszka.

mokul napisał:
Kto jest właścicielem mieszkania?
Kto jest zameldowany w mieszkaniu?
Czy to wezwanie nie było w kopercie?
Ad 1. Ja + bank (hipoteka).
Ad 2. Ja, w akcie notarialnym jest informacja o tym, że poprzedni właściciel przedstawił zaświadczenie potwierdzające, iż w lokalu nikt nie jest zameldowany.
Ad 3. Nie, to luzem wrzucona do skrzynki kartka, bez koperty.

Napisałam maila na adres kancelarii, czy to wystarczy, czy może powinnam pisać na e-Doręczenia?

Powrót