egzekucja komornicza w Irlandii

• Autor wątku Autor wątku Aphyosemion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aphyosemion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Posiadam nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności. Jest to 25 tys. zł z odsetkami. Dłużnik przebywa w Irlandii od kilku lat. Znam jego 2 adresy, pod którymi przebywał lub przebywa. Jak podejść do sprawy, żeby skutecznie wszcząć działania egzekucyjne. Wobec opieszałości komorników, z którymi miałem kontakt nie wierzę w ich dobre chęci i możliwości egzekwowania ...w Irlandii!

Ponieważ oni mało mogą zdziałać na terenie Irlandii.
Tu jest inne prawo. Wiem że wielu komorników zgłasza się do Polskiej Ambasady w Dublinie.
To dziecinne z ich strony ponieważ ambasada reprezentuje państwo polskie na terytorium obcego kraju. Takimi sprawami muszą się zająć podmioty mogące legalnie [tzn. być uprawnione do tego] działać w ROI.
Przygotuj dokumenty, muszą być przetłumaczone na język angielski. Nie muszą być przez tłumacza przysięgłego, bo w Irlandii coś takiego jak tłumacz przyś. nie istnieje.
Z pewnością uznanie egzekucji nie nastąpi szybko. Potrwa to parę miesięcy. Jeśli masz
pytania pisz.

Investigator mam pytanko jak juz będzie przetłumaczona klauzula wykonalności i wyrok gdzie i do kogo zgłosić się z tymi dokumentami? Bo rozumiem że te dwie rzeczy są potrzebne tak ?

ja tez mam i nic z tego nie wynika , tutaj istnieje inny system i sobie juz dalam spokój . Nawet zadny prawnik się tym zająć nie chce bo wie ze jak nie wypłacalny jest gośćiu , to nikt nic mu nie zrobi

Ostatnia edycja:
I jeszcze jedno. By brytyjski lub włoski, irlandzki odpowiednik komornika rozpoczął postępowanie egzekucyjne musi mieć ETE. O wydanie zaświadczenia o ETE trzeba wystąpić do Sądu który orzekał i nadał klauzule Nie musi być tłumaczona.

Podobno tutejsi komornicy nie maja prawa nawet nachodzic dłużnika,a co dopiero coś osobistego mu zabrać...Jedynie zajmują domy i b.drogie auta,oraz k-ta bankowe!Nic innego zajac nie moga,lub to im sie po prostu NIE OPŁACA i od tego odstępują...PRAWDA??Ktoś może mi to potwierdzić??Mogę ich do domu nie wpuścić?Nawet jeśli bedą z Gardą ?

Powrót