Egzekucja komornicza za brak ubezpieczenia - niezgloszona umowa

• Autor wątku Autor wątku marcin132
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin132

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, spraw a wygląda następująco:
Dwa lata temu sprzedałem auto, miało jeszcze wazna polisę. Niestety nie zgłosiłem umowy.
Towarzystwo ubezpieczeniowe przekazało sprawę do windykacji za drugą składkę (której nie musiałbym płacić jeśli zgłosiłbym umowę).
Sprawa poszła do komornika.
Niestety nie było mnie na miejscu, dowiedziałem się dopiero po otrzymaniu pism.

Czy jest szansa cofnąć egzekucję komornicza jeśli przedstawię umowę z przed dwóch lat?

Wiem że nie dopełniłem obowiązku, ale może ktoś miał podobny przypadek i jest jakaś szansa.

Pozdrawiam.

Prześlij posiadane dokumenty do TU. Napisz wyjaśnienie i poproś o cofnięcie windykacji. Jest szansa że się uda,a oni czepia się kolejnego wlasciciela

A skąd TU ma wiedzieć, że sprzedałeś auto, skoro im o tym nie powiedziałeś ? "Gdybyś zgłosił umowę...", ale nie zgłosiłeś, więc:
art.32.4
...Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, ponosi solidarną odpowiedzialność z posiadaczem pojazdu, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, za zapłatę składki należnej zakładowi ubezpieczeń za okres od dnia przeniesienia prawa własności do dnia powiadomienia przez niego zakładu ubezpieczeń o okolicznościach, o których mowa w ust. 1.

Powrót