Egzekucja komornicza ze wspólnego konta?

• Autor wątku Autor wątku blantka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blantka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
do mojego konta walutowego w ostatnim miesiącu dopisalam jako współwłaściciela partnera. Do dziś nie było żadnych problemów, jednak nagle zauważyłam że po przyjściu na konto przelewu w kwocie 300 euro do dyspozycji zostało mi niewiele ponad 70. Czy możliwe jest że komornik zajął konto za długi partnera?
Jeśli tak, to czy nie powinnam być o tym powiadomiona przez bank/wierzyciela/komornika?
Czy kwota zajęta może przekraczać 50% środków zgromadzonych na koncie, tak jak w tym przypadku?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.

blantka napisał:
Czy kwota zajęta może przekraczać 50% środków zgromadzonych na koncie
Amadis chyba przeoczyłeś, że rachunek jest współwłasnością dwóch osób, z których tylko jedna jest dłużnikiem.
Zajęta kwota mogłaby przekroczyć 50% środków na koncie jeśli dłużnik miałby udział większy niż 50%, a nie sądzę by tak było.

Pod warunkiem, że to egzekucja sądowa. Bo jeśli administracyjna to zajęciu podlega 100% środków na rachunku nie ważne ilu jest współwłaścicieli.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedzi.
Egzekucja sądowa jak się okazuje. Czy w przypadku jeśli z konta znika ponad 50% środków mogę coś z tym zrobić, zgłosić to do banku, czy komornika skoro dług nie jest mój a współwłaściciela?

Bank realizuje zajęcie, więc do banku.

LLawyer napisał:
Bank realizuje zajęcie, więc do banku.

W banku stwierdzili że nie ma czegoś takiego jak podział środków na pół. Zajęcie mimo że dotyczy jednego z współwłaścicieli konta obejmuje całość środków. Nie wiem czy tak może być..

Powrót