Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku !Man
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

!Man

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W jaki sposób komornik może namierzać mój rachunek bankowy. Czy jeżeli nie ma innych informacji może sam zwrócić się do oddziału banku o ustalenie rachunku czy może też wystąpić do centrali banku z zapytaniem czy nie mam rachunku w którymś z ich oddziałów ?
Druga sprawa to czy moje dochody osiągane za granicą (na terenie UE) są bezpieczne ? Czyli czy komornik może mi je zająć tylko poprzez europejski tytuł wykonawczy czy jeszcze w jakiś inny sposób ? No i czym uwarunkowane jest uzyskanie przez wierzyciela europejskiego tytułu wykonawczego ?

Dziękuję serdecznie każdemu kto odpowie chociaż na jedno z moich pytań.
Co Państwo myślicie na zrzeszenie się w jakąś organizację. W grupie łatwiej i raźniej. Pozdrawiam.

Witaj my też mamy podobny problem i szukamy na te pytania odpowiedzi , ale jest problem bo nie znaleźliśmy nic co by nam pomogło . Może cos wspólnie wymyślimy.

Z tego co się orientuję to parę lat temu coś się zmieniło na korzyść komornika ale nie jestem pewien w której materii dokładnie. Nie jestem pewien czy komornik sam musi wskazać oddział banku czy może się zwrócić do centrali. Gdyby tak mógł to zwróciłby się do centrali wszystkich banków w kraju i wtedy to nie za ciekawie by było.
A odnośnie zorganizowania się w jakieś ciało formalne to wydaje mi się, że to dobry pomysł. Nie wszyscy mający tego typu problemy to ludzie spod tzw. "ciemnej gwiazdy". Życie czasami pisze takie scenariusze, że Hitchcock wysiada.

Oczywiście, że komornik może uzyskać takie informacje.
Przepis prawny:
art. 761 kpc
§ 1. Organ egzekucyjny może żądać od uczestników postępowania złożenia wyjaśnień oraz zasięgać od organów administracji publicznej, organów wykonujących zadania z zakresu administracji publicznej, organów podatkowych, organów rentowych, banków, spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych, przedsiębiorstw maklerskich, organów spółdzielni mieszkaniowych, zarządów wspólnot mieszkaniowych oraz innych podmiotów zarządzających mieszkaniami i lokalami użytkowymi, jak również innych instytucji i osób nieuczestniczących w postępowaniu informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji.

To wiem, że może. Chodzi właśnie o to czy może takie informacje uzyskać z centrali banku czy musi bezpośrednio szukać w poszczególnych oddziałach. To jest meritum sprawy.

A czy ktoś może wie czy komornik może wejśc na konto które mamy wspólnie z mężem za zagranicą chodzi mi o Anglię i czy może zając nasze wspólne pobory. Proszę o pomoc .

mam podobny problem, ale w Danii i także nigdzie nie znalazłam żadnych informacji na ten temat. czy komornik może zając moje dochody zagraniczne z wspólnego konta? dodatkowo komornika mam tylko ja,ponieważ to sprawa sprzed zawarcia związku małżeńskiego. czy może jest taka możliwość, że komornik zajmie moją pensję bezpośrednio zanim trafi ona na nasze konto?

Powrót