Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku begoniunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

begoniunia

Użytkownik
Odpowiedzi
171
Mam pytanie! Jeżeli dostałam parę dni temu pismo od komornika o egzekucji, a w ciągu 2 tygodni spłacę dług to jak to załatwic z komornikiem, żeby nie zabrał mi z wypłaty części wynagrodzenia?

Proszę o odpowiedź!

Jeżeli wpłaci Pani pieniądze u komornika, to może Pani poprosić o wydanie "od ręki" informacji do zakładu pracy o umorzeniu egzekucji z wynagrodzenia.
Jeżeli zaś chce Pani płacić pieniądze bezpośrednio wierzycielowi, z pominięciem komornika, to musi Pani wymóc na wierzycielu wysłanie wniosku do komornika o umorzenie egzekucji. Co, prawdopodobnie spowoduje, że umorzenie egzekucji z wynagrodzenia nastąpi później niż przy zastosowaniu pierwszego wariantu.
Proszę jednak pamiętać, że w takiej sytuacji komornik również obciąży Panią kosztami egzekucyjnymi, które przy niewielkiej kwocie załużenia (poniżej 3.000,00zł) mogą okazać się wyższe niż w sytuacji gdy komornik wyegzekwuje należności z Pani wynagrodzenia.

a przy kwocie 8 tys. zł jakie to moga być wysokie koszty egzekucyjne?

Przy wpłacie w kancelarii - 8 tyś. zł + 15% (zakładając, że kwota 8 tyś. zł obejmuje należność główną, odsetki, koszty procesu itp).

u_b_e_k napisał:
Przy wpłacie w kancelarii - 8 tyś. zł + 15% (zakładając, że kwota 8 tyś. zł obejmuje należność główną, odsetki, koszty procesu itp).
Co tchnie nielekką paranoją, bo przy tym rozwiązaniu komornik "narobi się" jeszcze mniej, niż przy egzekucji z wynagrodzenia lub konta bankowego :-)

Baba Jaga napisał:
Co tchnie nielekką paranoją, bo przy tym rozwiązaniu komornik "narobi się" jeszcze mniej, niż przy egzekucji z wynagrodzenia lub konta bankowego :-)
Proszę, ograniczajmy tego typu uwagi do minimum.
Pytający dostał odpowiedź, a tego typu komentarze zaraz rozpętają dyskusję na temat wynagradzania komorników... a i tak będzie ona co do zasady jałowa ;)

Bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi! Pozdrawiam

Baba Jaga napisał:

Warto zauważyć, że takie rozwiązanie "popełnił" ustawodawca i to jemu należy za nie podziękować ;)

Powrót