Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku 19marek66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

19marek66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Prosze o pomoc 2 lata temu byla zona wniosla do sadu sprawe o zwiekszenie alimentow w zwiazku z tym ze pracuje za granica nie dostalem wezwania do sadu na rozprawe i nie wiedzialem o tym ze sad podniosl wysokosc alimentow w grudniu zeszlego roku dostalem wezwanie do komornika na adres tymczasowy w Polsce ze mam zadluzenie,ze nie placilem alimentow. Syn jest juz dorosly i pracuje od wrzesnia 2009 roku,i od tego czasu przestalem placic,na jego utrzymanie,nie wiedzialem ze trzeba to zalatwic sadownie,zlozylem pozew o zniesienie obowiazku alimentacyjnego w grudniu zeszlego roku,ale zadluzenie u komornika jest juz ok 12000 zl co mam teraz z tym zrobic

No niestety zapłacić. Póki co obowiązek alimentacyjny nie został zniesiony a więc jest Pan zobowiązany płacić alimenty na dziecko.

Sprawe sadowa mam 8 marca,czy sad zniesie prawo alimentacyjne dopiero od dnia rozprawy czy od dnia podjecia przez syna pracy

A kto wniósł do komornika? Syn?

Z tego co wiem to upowaznil matke i ona wniosla do komornika mam jeszcze pytanie da sie to wszystko prawnie anulowac bo czytalem w gazecie ze mozna zlozyc skarge na komornika i jest mozliwosc anulowania tego zadluzenia nie wiem tylko czy calego czy tylko doli komornika

To juz powiedzą Panu fachowcy z tego forum, oni sie na tym znają, sama korzystałam z porad i były pomocne. Mnie tylko zdziwił fakt, bo z tego co Pan pisze w 2009 roku syn podjął pracę i równocześnie skarzł Pana o alimenty.... Moze on sie uczył jeszcze. moze warto napisac do syna żeby wycofał sprawę od komornika.... Wie Pan, ze jak znajdzie sie Pan w niedostatku to moze Pan syna skarżyc o alimenty?

No tak to bylo w 2009 roku w polowie lutego byl wyrok sadu o zwiekszenie alimentow ale ja w tym czasie bylem za granica i nic o tym nie wiedzialem bo bym sie bronil przed sadem wyrok zapadl zaocznie i nie dostalem zadnej informacji o tym do konca wrzesnia placilem po staremu,napisalem list synowi czy podejmuje nauke czy pracuje oczywiscie zadnej odp.nie bylo wiec po znajomosci dowiedzialem sie ze pracuje wiec przestalem placic niestety z mojej niewiedzy nie wnioslem sprawy o zakonczenie obowiazku alimentacyjnego a byla zona wykorzystala to i poszla do komornika

Witam
Mam pytanie a nie wiem w który dział je "wsadzić"
Mam dług w banku na kwotę 8000 zł. Jestem w trakcie dogadywania się z bankiem ale chciałbym wiedzieć:

1. Czy przy tej kwocie dogadam się z komornikiem/wierzycielem na wpłaty miesięczne po 500 zł;
2. Czy ta kwota 8000 zł jest w stosunku do innych duża?

Chodzi mi o odpowiedz "z doświadczenia"

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Skoro przebywał Pan za granicą i nie miał Pan możności obrony swoich praw, to można by wnieść o przywrócenie terminu.

czytalem w gazecie ze mozna zlozyc skarge na komornika i jest mozliwosc anulowania tego zadluzenia nie wiem tylko czy calego czy tylko doli komornika
No tak, w gazetach to różne "kwiatki" można wyczytać. Komornik nie ma możliwości umorzenia zadłużenia. To nie jest zadłużenie względem komornika, a względem osoby uprawnionej do alimentów. To alimentowany jest dysponentem tego zadłużenia.
Sprawa jednak zależy też od tego, czy były wypłacane alimenty z funduszu alimentacyjnego. Wtedy to już fundusz jest dysponentem zadłużenia.

Nie wiem na 100 procent ale prawdopodobnie nie wziol tego fundusz jak sie to wnosi o przywrocenie terminu bo nie wiem o co chodzi poza tym jeszcze jedna sprawa po rozwodzie nie dostalem nic tzn.ze wspolnego majatku dom byl zapisany jako darowizna na bywala Pania wiec z tego co sie dowiedzialem nie ma szansy na grosz ale robilem tam rozne remonty i inwestowalem w to poza tym pralka.lodowka .itp jak moge cos z tego odzyskac

Powrót