Egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku czestmir22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czestmir22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam forum prawnicze, mam pytanie odnośnie długoterminowego zajęcia komorniczego względem moich kolejnych działań. W roku 2002 prowadziłem działalność gospodarczą która zakończyła się zobowiązaniem finansowym względem lasów państwowych na kwotę 20.000 zł, sprawa została skierowana do sądu a następnie do egzekucji. Ja jako nie posiadający żadnego majątku jestem osobą nie wypłacalną. Sprawa utknęła u komornika do dnia dzisiejszego, wynagrodzenie jakie otrzymuję za pracę w obecnym czasie jest rzędu 1850,00 zł brutto czyli na granicy nie ściągalności. Moje pytanie brzmi jeżeli bym się ubiegał o kredyt hipoteczny na zakup mieszkania i dostał bym taki kredyt, wiedząc że, w okresie spłaty jest to własność banku to jaką rolę może odegrać komornik w takim przypadku, czy może on zająć hipotekę? a może mieszkanie? Czy jest szansa na taki zakup? z góry dziękuję za pomoc

Kredyt to nie leasing, mieszkanie jest twoje - z tym że jest ustanowiona hipoteka na rzecz banku. Komornik może zająć na wniosek wierzyciela i zlicytować; ale przez pierwszych parę lat będzie to kompletnie nieopłacalne, gdyż całość zgarnie bank.
Inna sprawa, czy roszczenie się nie przedawniło

Zostało skierowane do egzekucji przez sąd, więc nie ma okresu przedawnienia, sprawa spoczywa w rękach komornika, chyba że, się mylę co do tego i jest jakaś szansa na złożenie wniosku o przedawnienie, proszę o pomoc w przedstawionej kwestii

Nie otrzymasz kredyty hipotecznego w banku ponieważ jesteś niewiarygodny kredytobiorcą. Poza tym Twoje zarobki są niewystarczające. Skoro wg Twoich obliczeń stać Cię na płacenie raty kredytu kilkaset złotych to jak się to na do tego co napisałeś wcześniej?

Powrót