egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 887
Witam
Dostałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji kosztów egzekucyjnych
co to jest ?
Podany jest nowy bank powstały w 2022r. z którym nie mam nic wspólnego a BTE jest z 2013r.
Pierwszy raz spotykam się z czymś takim , nie ma kwoty długu , odsetek , kosztów sądu tylko koszty egzekucji .
Wyprzedzam podpowiedzi , komornik nie odbiera tel. a wizyta jest prawie nie realna
ktoś coś podpowie ?

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Dostałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji kosztów egzekucyjnych
zatem była poprzednia egzekucja komornicza
damian xxx napisał:
Podany jest nowy bank powstały w 2022r. z którym nie mam nic wspólnego a BTE jest z 2013r.
a coś więcej, bo nie wiadomo o co Ci chodzi w tej wypowiedzi,

robinson21 napisał:
zatem była poprzednia egzekucja komornicza
Ten komornik nie prowadził egzekucji w mojej sprawie .

robinson21 napisał:
a coś więcej, bo nie wiadomo o co Ci chodzi w tej wypowiedzi,/quote]

Podany jest Velo Bank z którym nie miałem nigdy nic wspólnego , czytam że powstał z GNB SA w 2022r.
Miałem niespłacony kredyt w Getin Bank , który na podstawie BTE oraz klauzuli wykonalności w 2013r. oddał sprawę komornikowi a ten po około 2 latach zakończył egzekucje jako bezskuteczną . Po jakimś czasie inny komornik otrzymał moją sprawę i prowadzi ją do dziś .
Tym czasem otrzymałem opisywane pismo od jeszcze innego komornika , dlatego moje zdziwienie

damian xxx napisał:
Ten komornik nie prowadził egzekucji w mojej sprawie .
ja nie mówię że ten komornik prowadził wcześniejszą egzekucje, powiedziałem "że była prowadzona poprzednia egzekucja" - czytaj ze zrozumieniem,
damian xxx napisał:
Podany jest Velo Bank z którym nie miałem nigdy nic wspólnego , czytam że powstał z GNB SA w 2022r.
Miałem niespłacony kredyt w Getin Bank , który na podstawie BTE oraz klauzuli wykonalności w 2013r. oddał sprawę komornikowi a ten po około 2 latach zakończył egzekucje jako bezskuteczną . Po jakimś czasie inny komornik otrzymał moją sprawę i prowadzi ją do dziś .
Tym czasem otrzymałem opisywane pismo od jeszcze innego komornika , dlatego moje zdziwienie
napisz to chronologicznie,

i zadaj konkretne pytanie

Dostałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji kosztów egzekucyjnych na wniosek wierzyciela Velo Bank z którym nie mam nic wspólnego .
Podany jest BTE z 2013r. sygn. akt i klauzula wykonalności również z 2013r.
Nigdy nie miałem do czynienia z takim pismem więc nie wiem co to jest
Nie dostawałem żadnych pism wcześniej od Velo Bank , więc pytanie jest co to jest za pismo i czy nie jest to jakaś próba wyłudzenia ? koszty jakiej egzekucji ? z kiedy ? kto prowadził ? w tym piśmie nie ma nic , a mam 7 dni na zapłacenie tych kosztów .

damian xxx napisał:
Dostałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji kosztów egzekucyjnych na wniosek wierzyciela Velo Bank z którym nie mam nic wspólnego .
masz, bo Velo bank to następca prawny Getin
damian xxx napisał:
Nigdy nie miałem do czynienia z takim pismem więc nie wiem co to jest
z jakim pismem,

robinson21 napisał:
Wszczęcie egzekucji kosztów egzekucyjnych
Nie ma tam żadnych danych , kto wszczął egzekucję , kiedy .
Jeśli chodzi o Getin , po nieudanej egzekucji sprzedali dług do Get Beck wraz z wszystkimi kosztami , czyż nie ?
Druga sprawa to czy te koszty , jeśli są , to czy nie przedawniły się ?
Pismo jest bez pieczątek , bez podpisu komornika , po prostu wydrukowane i wysłane .
Pojawiła się adnotacja na moim koncie o zajęciu .

Ostatnia edycja:
sam się zakręcasz w odpowiedziach:
damian xxx napisał:
teraz piszesz, że:
damian xxx napisał:
Jeśli chodzi o Getin , po nieudanej egzekucji sprzedali dług do Get Beck wraz z wszystkimi kosztami , czyż nie ?
zatem, kto prowadzi egzekucje komorniczą do dzisiaj i kto jest wierzycielem?

Nie pamiętam dat , ale tak :
2013 Getin na podstawie BTE zaopatrzonego w klauzulę oddał sprawę komornikowi A
po około 1-2 lat komornik zakończył egzekucję jako bezskuteczną .
Getin sprzedał dług firmie Get Beck i ten zlecił egzekucję komornikowi B która trwa do dziś
Get Beck po drodze sprzedał czy oddał sprawę innej firmie , ta jak pamiętam oddała jeszcze innej firmie (czy zmienili nazwę) nie pamiętam dokładnie jakiej , ale pisma były o zmianie wierzyciela .
komornik B cały czas działa .
Teraz dostaje pismo od komornika C o wszczęciu egzekucji nie wiem czego (jakiś kosztów egzekucji) ale kogo ? jakiego komornika ? z kiedy ?
Komornik C ma kancelarie 670 km od mojego miasta , a telefonicznie nie udzieli informacji .

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Getin sprzedał dług firmie Get Beck i ten zlecił egzekucję komornikowi B która trwa do dziś
zacznijmy od tego, że aby GetBack prowadził egzekucje komorniczą musiałby wystąpić do sądu o wydanie nakazu zapłaty, gdyż na podstawie BTE tylko bank mógł prowadzić egzekucje, zatem pozostaje pytanie czy była cesja zwrotna do banku Velo? a czy możesz wstawić te odebrane pismo aby można coś o tym powiedzieć, bo poruszamy się ale w miejscu i nie można nic sensownego odpowiedzieć.

Nie mam możliwości wklejenia tego pisma
Teraz to ja już nie wiem , pozbyłem się jakiś czas temu całej dokumentacji Getinu , Get Becku i następnych pism od firm które po drodze windykowały ten dług , komornik działa a co jakiś czas przychodzą jakieś pisma o rozłożeniu długu na raty , pozbywam się ich na bieżąco.
To sprawa z przed 12 lat nie pamiętam wszystkiego , komornik jest i tyle.

Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji itd
komornik Sądowy ......... .......w sprawie egzekucji z wniosku wierzyciela Velo Bank
przeciwko dłużnikowi ...... .......
Prowadzonej na podstawie tytułu wykonawczego
BTE z dnia 26-10-2013 sygn. akt. ......... ... ..... zaopatrzony w klauzule wykonalności z dnia 12-11-2013
Postanowienie Sądu rejonowego w ..... z dnia 08-11-2013 sygn akt ...........
Postanowienie komornika s,adowego przy sądzie w ....... z dnia 20-10-2015 sygn. akt..
na podstawie art. 805 ustawy z dnia 17 listopada 1964r kodeks post. itd ...
zawiadamia dłużnika o wszczęciu egzekucji i podaje treść tytułu wykonawczego zgodnie z którym dłóżnik ma zapłacić wierzycielowi następujące należności które na dzień 13-05-2025 wynoszą :
opłata egzekucyjna 1492,85 zł.
wydatki gotówkowe 18,23 zł.
oraz koszty które powstaną .........itd...
egzekucja będzie prowadzona
-ruchomości
wynagrodzenie za pracę
- ........
- ........
wyżej podane należności wraz z kosztami należy wpłacić ....... ...... .....
pouczenie ..........................
to cała treść

damian xxx napisał:
Teraz to ja już nie wiem , pozbyłem się jakiś czas temu całej dokumentacji Getinu , Get Becku i następnych pism od firm które po drodze windykowały ten dług , komornik działa a co jakiś czas przychodzą jakieś pisma o rozłożeniu długu na raty , pozbywam się ich na bieżąco.
to Twój błąd, mając dług i nie pilnować kto jest aktualnym wierzycielem to naprawdę delikatnie mówiąc - głupota,
damian xxx napisał:
zawiadamia dłużnika o wszczęciu egzekucji i podaje treść tytułu wykonawczego
jaka jest treść tytułu wykonawczego?

czy na podstawie tego BTE była prowadzona egzekucja komornicza? oraz kiedy ją umorzono?

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:
jaka jest treść tytułu wykonawczego?
No właśnie nie ma nic więcej , tylko trzy kartki , jedną przepisałem .
Druga kartka to : wezwanie do zapłaty należności kosztów egzekucyjnych
treść identyczna jak opisałem , no bez tego :
damian xxx napisał:
na podstawie art. 805 ustawy z dnia 17 listopada 1964r kodeks post. itd ...
zawiadamia dłużnika o wszczęciu egzekucji i podaje treść tytułu wykonawczego zgodnie z którym dłóżnik ma zapłacić wierzycielowi następujące
trzecia to potwierdzenie integralności oraz pochodzenia dokumentu

czy na podstawie tego BTE była prowadzona egzekucja komornicza? oraz kiedy ją umorzono?

robinson21 napisał:
Niestety nie pamiętam mogło tak być
Komornik prowadzący cały czas egzekucje tej sprawy jest od 2017-18 roku .

damian xxx napisał:
Niestety nie pamiętam mogło tak być
Komornik prowadzący cały czas egzekucje tej sprawy jest od 2017-18 roku .
zatem, jeżeli Ty nie pamiętasz kiedy było pierwsze umorzenie egzekucji, to jak udzielić informacji czy to się przedawniło, najlepiej udać się do kancelarii komornika i zobaczyć w aktach sprawy co tam piszczy, a zapewne piszczy, bo zostało wszczęta egzekucja.

robinson21 napisał:
jeżeli Ty nie pamiętasz kiedy było pierwsze umorzenie egzekucji
Tak jak pisałem , komornik prowadzi sprawę od 2017-18r. więc poprzedni musiał umorzyć wcześniej
robinson21 napisał:
najlepiej udać się do kancelarii komornika i zobaczyć w aktach sprawy co tam piszczy
Nie pojadę 670km. do kancelarii komorniczej , dojazd, ewentualny hotel , taniej będzie spłacić .
Tylko nie będę wiedział za co i czy nie zostałem oszukany .

ogólnie mówiąc, nic nie wiesz, nic nie pamiętasz, nie posiadasz żadnych dokumentów czy to urzędowych czy też innych, nie panujesz nad historią sprawy czy też tego zobowiązania a mówisz, że będziesz czuł się oszukany jak spłacisz te koszty egzekucyjne. W takiej sytuacji trudno jest rzetelnie ocenić sprawę.

Pierwszy raz spotykam się z takim pismem , gdzie nie ma nic wyjaśnione .
Koszty komornicze przedawniają się po trzech latach tak ?
jeśli tak to dawno się przedawniły
Na 100 procent ten komornik nie prowadził tej sprawy.
Pozostaje wysłanie listu z prośbą o dostarczenie dokumentacji sprawy , ale mogę nie zdążyć .

Ostatnia edycja:
damian xxx napisał:
Koszty komornicze przedawniają się po trzech latach tak ?
zatem złóż pisemny wniosek o umorzenie egzekucji komorniczej do komornika uzasadniając, że koszty egzekucyjne się przedawniły, określ termin datę przedawnienia tych kosztów egzekucyjnych, powołaj się na przepisy i czekaj na odpowiedź od komornika.

Powrót