Egzekucja mieszkania obciążonego hipoteką

• Autor wątku Autor wątku KrzysztofZaku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrzysztofZaku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

pokrótce moja historia.
Mieszkanie w kredycie mieszkaniowym - bank wpisany w hipotekę. Podczas prowadzenia działalności powinęła mi się noga, przez co zalegam mocno z podatkami - PIT i VAT.
Urząd skarbowy ustanowił hipotekę przymusową. Generalnie, jestem na dobrej drodze by podpisać ugodę (raty) z urzędem, ale mam pytanie dotyczące ewentualnych konsekwencji takowej hipoteki.

Przyjmując, że do ugody nie dojdzie. Na mieszkaniu jest hipoteka banku + hipoteka urzędu. Jak mogą wyglądać dalsze kroki ze strony urzędu? Czy mogą zlicytować mieszkanie? Jeśli tak, to co z hipoteką banku - tzn bank zapewne wypowie umowę kredytową.
Czy licytując mieszkanie urząd sprzeda je obciążone hipoteką? Jeśli tak, to która hipoteka zostanie zaspokojona?

No i co w przypadku jeśli bym próbował ogłosić upadłość. Mieszkanie idzie na sprzedać - wartość mieszkania to ok 170 tyś. W związku z tym, że to kredyt we frankach, bank ma wpisane prawie 400 tyś. Urząd ma wpisaną hipotekę przymusową na 200 tyś. Czy mieszkanie w takim wypadku będzie licytowane z obciążeniem? pytam gdyż chyba taka nieruchomość raczej nie jest atrakcyjna.

Pozdrawiam
Krzysztof.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
US może zająć i sprzedać nieruchomość.
Zaspokojenie wierzytelności zabezpieczonych hipotekami zgodnie z pierwszeństwem wpisu.
Mieszkanie jest sprzedawane bez obciążeń zarówno przez komornika jak i syndyka.

Czyli jeśli mieszkanie zostało kupione na kredyt a wpis banku był w 2007 roku, a zaległość podatkowa powstała w 2015 (a wpis hipoteki przymusowej w 2017) to urząd gdyby wystąpił z licytacją mieszkania i zostało ono sprzedane to:

1. Wylicytowana kwota trafi w całości do banku? przypomnę, że wartość mieszkania jest mniejsza niż wpis baku do hipoteki.
2. Nowy nabywca kupi po prostu mieszkanie wolne od zobowiązania wobec mojego banku jak i urzędu tak?

Dzięki za odpowiedź.

Ad. 1 zasadniczo tak aczkolwiek komornik wpierw pokryje koszty egzekucyjne i do banku trafi reszta.
Ad 2. Tak obie hipoteki zostaną wykreślone zarówno przy sprzedaży przez komornika w toku egzekucji jak i przez syndyka w toku upadłości.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli zasadniczo, urząd w tym wypadku "zrobił by tylko na złość" próbując zlicytować mieszkanie z którego nic do nich nie trafi, tak?

A gdzie mogę sobie doczytać jakieś podstawy prawne takowego działania?

Nawet jeśli nie dostaniesz układu ratalnego US na 99% nie skieruje egzekucji do nieruchomości obciążonego hipoteką z pierwszeństwem na rzecz banku. Tam też pracują ludzie racjonalni. Ale taka hipoteka ma sens, kiedyś być może bank swoją wykreśli bo go spłacisz i wtedy US wskoczy na pierwsze miejsce.

Czyli zasadniczo, urząd w tym wypadku "zrobił by tylko na złość" próbując zlicytować mieszkanie z którego nic do nich nie trafi, tak?
Ja bym to nazwał inaczej - wywarcie presji na dłużniku, któremu grozi utrata dachu nad głową.

Eee, wywieraniem presji może być grożenie egzekucją z nieruchomości ale skierowanie wniosku o taką egzekucje to czysta głupota, no chyba, że nie będzie żadnego innego składnika majątku do zajęcia, a przedawnienie będzie za rogiem i organ będzie dążył do przerwania biegu przedawnienia za wszelką cenę.

Wszczęcie egzekucji z nieruchomości, nie oznacza nawet że dojdzie do opisu i szacowania.

Przy egzekucji administracyjnej prowadzonej z wniosku NUS oznacza, gdyż nie ma obowiązku wnosić zaliczki a kolejne czynności są dokonywane z urzędu bez wniosku wierzyciela.

Powrót