egzekucja na dwa wyroki alimentacyjne

• Autor wątku Autor wątku aikom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aikom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie w sprawie egzekucji alimentów na dwójkę dzieci z Różnych związków.A mianowicie Obecnie przebywam na zasiłku rehabilitacyjnym z tytułu niezdolności do pracy z poprzedniego związku mam syna na którego mam zasądzone alimenty i zajęcie komornicze.Moja obecna małżonka założyła sprawę o alimenty i separację i ją wygrała wysokość alimentów to 500 zł.Moje pytanie brzmi jeżeli obecnej partnerce płacę alimenty na bieżąco czy wysokość potrąceń się zmieni.Nadmieniając po potrąceniach komorniczych zostaję mi 600zł z czego 500 zł muszę wysłać na bieżące alimenty drugiego syna,by nie popaść większe zadłużenie.

Alimenty potracone beda dzielone na 2 wyroki.Jezeli komornik moze zajac tylko 500,to kazda z Pan otrzyma po 250,a reszta pozostanie dlugiem alimentacyjnym.To jest tylko przyklad.

I w takiej sytuacjii komornik może tym Paniom wystawic zaswiadczenie o bezskutecznej egzekucjii poniewaz nie ściągnie pełnej kwoty zasądzonych alimentów-z takim zaswiadczeniem moga udac sie do FA jezeli nie przekrocza dochodu to alimenty zostana im przyznane.

Chciałbym coś z prostować. A mianowicie wysokość zasiłku rehabilitacyjnego to około 2700 zł brutto, ZUS wysyła komornikowi pierwszemu 1620 zł mi zostaje 580 zł netto już po odciągnięciu podatków.Na drugie dziecko płace na bieżąco by nie narobić większego zadłużenia,więc na życie w sumie mi nic nie zostaje czy w takiej sytuacji komornik może zmniejszyć wielkość potrącanej kwoty z zasiłku rehabilitacyjnego?

Czy te 1620 zl to na alimenty biezace,czy tez ma Pan zaleglosci?

Ostatnia edycja:
Powrót