Egzekucja nadplaty z tytulu dlugu alimentacyjnego

• Autor wątku Autor wątku KrzakMST
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrzakMST

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Probowalem znalezc podobny temat juz istniejacy jednak bez skutku. Sytuacja wyglada nastepujaco :

Moj ojciec systematycznie przez cale swoje zycie unikal placenia alimentow zasadzonych przez sad. Dopiero w ostatnich latach swojego zycia odsiedzial za uchylanie sie wyrok i nalezne mi pieniadze zostaly pozniej sciagane z jego emerytury w ramach egzekucji dlugu.

Sumy wplywajace na moje konto byly rozne ze wzgledu na innego rodzaju dlugi ojca.

W ostatnim miesiacu dostalem informacje od nieznanej mi osoby ze moj ojciec zmarl, mimo to za ten rzekomy miesiac zostala mi wyplacona rata sciagnieta przez komornika z konta ojca na rzecz dlugu.

Komornik teraz domaga sie splaty tej kwoty w zwiazku ze smiercia mojego ojca. Moje pytanie oczywiscie brzmi czy jest to uzasadnione prawnie bo sprawiedliwie nie brzmi w zadnym stopniu.

Po pierwsze nigdy nie zostalem poinformowany przez zadna oficjalna instytucje ze moj ojciec rzeczywiscie juz nie zyje. Oczywiscie nie moglem w zaden sposob przeciwdzialac.
Jestem przekonany ze calosc dlugu, ktory jeszcze zostal do wyplaty (a jest pieciocyfrowa suma) zostanie teraz umorzona w wypadku rzekomej smierci ojca - z logicznego punktu widzenia to ZUS powinien teraz zostac moim dluznikiem poniewaz skladki wplacone przez ojca nie zostaly w pelni wyplacone a moj dlug nadal istnieje, zdaje sobie sprawe ze prawo jest daleko od takich wnioskow.

Nie widze jakie prawne uzasadnienie moze miec tego rodzaju sytuacja i fakt ze ja musze byc osoba odpowiedzialna za tego rodzaju niedopatrzenie jest karygodny. Oczywiscie rzekome pieniadze juz wyplacilem i moj obecny pobyt za granica utrudnia mi w jakikolwiek sposob zwrocenie tej kwoty nawet jesli bylbym do tego sklonny, nie jestem w stanie wykonac zadnego transferu pieniedzy ze wzgledu na brak mozliwosci autoryzacji telefonicznej - musialbym naraz sie na dodatkowe koszta.

Mam nadzieje ze moje stanowisko jest mozliwe do uzasadnienia z prawnego punktu widzenia, ostatnia rzecza jaka jest mi potrzebne jest prowadzenie sporu o 1600zl.

Pozdrawiam i licze na pomoc, mam nadzieje ze nie pominalem zadnych istotnych informacji.

Sytuacja wynika z tego że ojciec zmarł w miesiącu poprzednim a wypłacono mu niejako z góry emeryturę za kolejny miesiąc. ZUS wysyła emerytury wcześniej a zatem tego rodzaju przypadki zdarzają się w praktyce. Dzeje się tak wtedy jeśli zgon następuje na przełomie miesiąca a termin wypłaty świadczenia jest 1-go lub 5-go każdego miesiąca. W mojej ocenie komornik nie może żądać zwrotu takiej kwoty od ciebie ale może cię tylko o to prosić. Może natomiast zażądać natychmiastowego zwrotu niesłusznie uzyskanej kwoty sam ZUS.

Jeśli chodzi o składki z OFE czy subkonta to są one dziedziczone a zatem być może przypadnie ci w spadku całość, udział lub nic. Przypomnę tylko, że spadkobiercy zmarłego ojca odziedziczą jego długi, w tym zaległości alimentacyjne. Jesteś przecież w kręgu spadkobierców ustawowych.

Ostatnia edycja:
Dziekuje za odpowiedz i rozumiem. Wydaje mi sie ze w tym przypadku komornik wlasnie dziala z ramienia ZUS-u ale jeszcze nie mialem z nim zadnej komunikacji wiec nie jestem pewien w 100%.

Jesli to prawda i dobrze rozumuje to w takiej sytuacji dluznikiem ZUS-u jest moj ojciec i nie ma tutaj zadnej podstawy prawnej zeby dlug taki egzekwowac z mojej naleznosci - to wyglada na blad komornika. Nie jestem pewien czy ojciec mial na koncie jakiekolwiek srodki poza ta emerytura wiec nie moge byc winny ZUS-owi zadnych pieniedzy..

Zdaje sobie sprawe ze moge byc spadkobierca ale nie jestem pewien czy ojciec posiadal jakis majatek, dziedziczenie wlasnego dlugu oczywiscie nie jest mi na reke :) Jestem za to pewien ze mial jeszcze inne zobowiazania ale poki co nie zostalem przez nikogo powiadomiony o zadnych nastepnych krokach.

EDYTUJE - udalo mi sie znow spojrzec na list i rzeczywiscie komornik zwraca sie z prosba o splate i tak, jest to prosba z ramienia ZUS-u.

Ostatnia edycja:
Błąd mógłby popełnić ZUS gdyby nie wstrzymał przelewu świadczenia do komornika wiedząc o śmierci dłużnika. Zauważ, że teraz często pogrzeby finansują zakłady pogrzebowe z własnych środków a potem w imieniu rodziny sami w późniejszym terminie odbierają zasiłek pogrzebowy z ZUS i rozliczają się. W tzw. międzyczasie ZUS wysyła emeryturę i potrącenie do komornika nie wiedzą jeszcze nic o śmierci świadczeniobiorcy. Komornik nie mógł popełnić żadnego błędu jeśli nie wiedział o śmierci ojca w chwili wysyłania gotówki do ciebie.

Powrót