Egzekucja - nakaz w postępowaniu nakazowym - umorzenie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku auroris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

auroris

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Witam Wszystkich, mam taki oto problem. Została wszczęta egzekucja na podstawie nakazu w postępowaniu nakazowym po nadaniu klauzuli wykonalności, która następnie została przez sąd uchylona. Komornik otrzymał wniosek dłużnika o umorzenie postępowania z uwagi na odpadnięcie tej wykonalności. Komornik odmówił umorzenia stwierdzając, że nakaz wydany w postępowaniu nakazowym nawet bez klauzuli wykonalności jest tytułem zabezpieczenia w drodze egzekucji komorniczej i dlatego nadanie klauzuli wykonalności ma tylko ten efekt, że zmienia się forma egzekucji z zabezpieczającej roszczenia na egzekucję zmierzającą do zaspokojenia wierzyciela.
O co chodzi ? Pomoże ktoś ? To jak to jest, klauzula wykonalności w tym przypadku, a raczej jej brak nie powoduje iż tytuł nie nadaje się do egzekucji ? Jak w takim razie zwalczyć całkowicie taki tytuł i jak spowodować to umorzenie ?

Dzięki nora47. Ok, przepisy jasne. Ale sytuacja już nie bardzo. Mi chodzi jednak jak zatrzymać to postępowanie egzekucyjne, które w mojej skromnej ocenie nie powinno się toczyć z uwagi na brak klauzuli - jej odpadnięcie. Natomiast dziwna sytuacja powstaje u samego komornika, który egzekucję prowadzi, z tym, że już jako postępowanie zabezpieczające. To z kolei moim zdaniem znowu jest niedopuszczalne, bo egzekucja taka może się toczyć w nieskończoność na podstawie samego tylko nakazu. Jak obronić się przed egzekucją w takim przypadku. Wiem, że przed nadaniem klauzuli nie było wniosku wierzyciela o zabezpieczenie, a dłużnik zwalczył klauzulę w drodze skargi na jej nadanie.

Powrót