egzekucja naleznosci na teranie Wielkiej Brytanii

• Autor wątku Autor wątku k-rol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szukaj pomocy u brytyjskiego komornika, w internecie znajdziesz kontakty do brytyjskich polskojęzycznych adwokatów, to pewnie pomogą.

Jakiej należności?

Jesli pieniężnej, mniejszej od 5000gbp, od osoby prywatnej/firmy, to nie potrzebujesz prawnika. Money claim w county court, można to zrobić on-line:

Making a Claim

Nie sądzę, żeby ktoś Ci tutaj odpowiedział, jak uniknąć płacenia alimentów. Poza innymi czynnikami, to jest niezgodne z prawem.

Strixy: a kto się pyta "jak uniknąć płacenia"?

Jeśli chodzi o namierzenie dłużnika, to zbyt mało szczegółów. Wiadomo, gdzie ta osoba mieszka i pracuje? Jeśli nie, sąd może pomóc w ustaleniu danych, ale trzeba będzie porozmawiać z prawnikiem, aby rozważyć, czy lepiej pytać angielski sąd czy polski. Za niepłacenie alimentów wystawiają ENA, więc w tym kierunku chyba powinny sprawy pójść. ENA wystawia oczywiście sąd polski, bo stąd pochodzi wyrok.

Ja się na polskim prawie rodzinnym nie znam, ale wiem, że alimenciarze podpadają pod ENA.

nie probuje uniknac placenia alimentow:)
moze malo konkretnie sie wyrazilem, ale 'mam' wyrok polskiego sadu z tytulem egzekucyjnym i znam brytyjski adres osoby, od ktorej chcialbym te alimenty uzyskac, ale nie wiem jak to zrobic...

Myślę, że to jest jednak problem z zakresu prawa polskiego. Sąd może wydac list gończy za osobą, która uchyla się od płacenia i przebywa za granicą.

Ja niestety nic na ten temat nie wiem :(

Pozdrawiam

Powrót