egzekucja -nowy wyrok

• Autor wątku Autor wątku Zosia-samosia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zosia-samosia

Użytkownik
Odpowiedzi
162
Witam,
Bede b.zobowiazana za informacje dot.nast problemu.

Pan X w trakcie rozwodu postanowieniem sadu zostaje zobowiazany do płacenia zabezpieczenia na zone oraz dziecko w wysokosci -przyjmijmy odpowiednio 500 i 1000zł.Wpłaty te dokonywane sa poprzez Kancelarie komorniczą co miesiac az do zapadniecia prawomocnego wyroku ktory ustala alimenty na zone w wysokosci 400zł a na dziecko wogole je znosi znosi.
Pytanie:Czy fakt zapadniecia prawomocnego wyroku jest rownoznaczny z tym ze postanowienia o zabezpieczeniu tracą moc a co za tym idzie Pan X moze wpłacac juz teraz alimenty na rece byłej zony czy tez nadal jest zobowiazany do płacenia poprzez komornika bo alimenty to faktycznie tak jakby kontynujacja zabezpieczenia?
Innymi słowy czy wyrok rozowodowy mozna uznac za zupełnie nowy wyrok nie bedacy "kontynuacją"postanowien o zabezpieczeniu czy nie?

Jest to kontynuacja egzekucji. Zmienia się zakres świadczenia.

Więc jeżeli raz było opóźnienie, to dłużnik nie wykorzysta tego nowego wyroku do przeniesienia kosztów egzekucji teraz na wierzyciela z powodu bezzasadnej egzekucji (na przykład).

a jesli ten nowy wyrok ma zupelnie inna sygnature?(nastapil np. w wyniku apelacji i uchyla poprzedni zgodny sygnaturą z postanowieniami o zabezpieczeniu)ale sam w sobie ma inna sygnature...
zainteresowal mnie watek bo sam mam podobny problem...

Zabezpieczenie ma odrębny byt od wyroku i jest tytułem wykonawczym na czas trwania procesu o alimenty. Zabezpieczenie upada po uprawomocnieniu się wyroku zasądzającego świadczenie lub zawarciu ugody.W tym wypadku postępowanie zabezpieczające może umorzyć dłużnik składając wniosek do komornika i płacąc alimenty już do ręki. W praktyce jest najczęsciej tak że wierzyciel składa wniosek do komornika o kontunuację egzekucji ale już na podstawie tytułu egzekucyjnego. KPC:

Art. 754.1.

§ 1. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej albo jeżeli sąd inaczej nie postanowi, zabezpieczenie udzielone według przepisów niniejszego tytułu upada po upływie miesiąca od uprawomocnienia się orzeczenia uwzględniającego rosz-czenie, które podlegało zabezpieczeniu.

§ 2. W sprawach, w których udzielono zabezpieczenia przy zastosowaniu art. 747 pkt 1 lub pkt 6, zabezpieczenie upada, jeżeli uprawniony w terminie dwóch tygodni od uprawomocnienia się orzeczenia uwzględniającego roszczenie nie wniósł o dokonanie dalszych czynności egzekucyjnych.

§ 3. Na wniosek obowiązanego sąd wyda postanowienie stwierdzające upadek
zabezpieczenia.

Ostatnia edycja:
Ale to jest nadal to samo świadczenie? Więc nie może być mowy o wszczęciu egzekucji tylko o jej kontynuacji? A tylko niezasadne wszczęcie jest podstawą do przeniesienia kosztów na wierzyciela.

Analogicznie byłoby przy pozwie o zmniejszenie/zwiększenie alimentów - nowe orzeczenie, nowa sygnatura - czy jest podstawą do pozbycia się komornika (przeniesienia kosztów egzekucji na wierzyciela)? Nie...

Jeżeli jest inaczej to mnie uświadomcie bo to dla mnie też ważne.

Zabezpieczenie potrzeb rodziny na czas trwania procesu to nie to samo co egzekucja świadczeń alimentacyjnych. Nie ma mowy o zwracaniu kwot wyegzekwowanych w toku zabezpieczenia. W wypadku podwyżki czy obniżki alimentów sąd zawsze pisze w wyroku
"przyznaje alimenty yyy w miejsce alimentów zasądzonych wyrokiem xxx" czyli zmienia kwotę. Zabezpieczenie upada co do należności bieżących ale nie zaległych. Jeśłi dłużnik będzie płacił alimenty na podstawie końcowego wyroku przed terminem to nie ma podstaw moim zdaniem do wszczęcia egzekucji.

Ostatnia edycja:
Powrót