Egzekucja odszkodowania od linii lotniczej w siedzibą Turcji

• Autor wątku Autor wątku kmilss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kmilss

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Dzień dobry,

Odbywałem lot turecką linią lotniczą Onur Air z Polski do Turcji.
Lot był opóźniony 5 godzin więc skierowałem reklamację do linii lotniczej - bez odpowiedzi.
Następnie skierowałem skargę do Rzecznika Praw Pasażerów przy ULC - równiez bez odpowiedzi, i bez większego znaczenia.

Data lotu: 6.07.2018
Reklamacja przesłana do linii lotniczej 7.09.2018
Skarga przesłana do Rzecznika Praw Pasażerów 10.06.2019
Był to lot czarterowy w ramach wycieczki wykupionej w Coral Travel
Linia lotnicza obsługująca przelot: Onur Air z siedzibą w Turcji.

Jestem przekonany że odszkodowanie jest mi należne ponieważ opóźnienie wynikło z powodu usterki samolotu.

Chciałbym pozwać linię lotniczą Onur Air do sądu aby wypłacili należne odszkodowanie jednak nie wiem gdzie zacząć. Linia lotnicza ma siedzibę Istambule i nie posiada siedziby na terenie Polski. Według zapisów Rozporządzenia 261/2004 linia zobowiązana jest przepisami do wypłaty odszkodowania.

Prosiłbym o wskazówki jak mogę skutecznie wytoczyć linii sprawę sądową aby przyniosło to oczekiwany skutek, czyli wypłatę należnego w świetle europejskich przepisów odszkodowania.

Czy z racji że lot odbywał się z Polski i usługa nijako była świadczona na terenie naszego kraju, mogę skierować sprawę do polskiego sądu? Na przykład poprzez e-sąd?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

Miałem odwołany lot Ryanair w sierpniu 2018 roku, skargę złożyłem we wrzesniu, odpowiedz, że urząd dał 30 dni na odpowiedz lini lotniczej dostałem po 13 miesiącach. Ty też dostaniesz, czekaj cierpliwie, mają tyle spraw, ze tyle to trwa.

Powrót