egzekucja pomimo spłacenia kwoty zasądzonej co robić

• Autor wątku Autor wątku niko76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niko76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich mianowicie mam taki problem i nie bardzo wiem jak to rozgryść i gdzie pisać. W 2014r nakazem sądu cywilnego została zasadzona kwota 42000zł na rzecz jednej z firm . W postanowieniu prawomocnym sądu jest napisane że ta kwotę z odsetkami i kosztami sądowymi ma spłacić Solidarnie dwie osoby. Czyli jak rozumiem po połowie. JA z rozpędu do tej pory spłaciłem łącznie kwotę 37000zł co daje łącznie więcej niż jak rozumiem wynika z postanowienia bezpośrednio do wierzyciela czego on się nie wypiera . zawarta w była umowa ustna w obecności trzech świadków o dokonywaniu wpłat . Ku mojemu zdziwieniu dziś dostaje zajęcie komornicze na kwotę główną przekraczającą tą którą według mnie ma druga strona do spłaty w potwierdzonych dokumentach z dziś od wierzyciela jest ponad 6 tyś różnicy mniej niż komornik chce kwoty głównej. i teraz jak to mam rozumieć jesli druga osoba na którą jest nakaz nie zapłaciła ani złotówki a ja zapłaciłem ponad 37000zł ponad rok temu dlaczego teraz mam dalej spłacać pozostałą cześć z odsetkami.

Według mnie i obliczeń łączna kwotą podstawy rok temu była 42000 plus koszta sądowe i odsetki co dawało około 47000 z tego spłaciłem 37000 czyli ponad połowę jak mam rozumieć słowo Solidarnie i jak mogę tą egzekucje zablokować w końcu zapłąciłem już dawno większą część i mam potwierdzenia od wierzyciela . Nadmienię iż wniosek złożyła firma windykacyjna która reprezentuje centrale wierzyciela.

Proszę o radę co i jak zrobić jakie pisma i gdzie napisać .

To że ktoś wałkował to widziałem tyle że co robić skoro z jednej strony jest ugoda ustna co prawda ale jest przy świadkach co do wpłat i są realizowane . Z drugiej strony jest różnica w kwotach na moją nie korzyść prawie 6 tyś na co są dokumenty . I co można w tej sytucji zrobić. Wójek google już nie jednego w kłopoty wpędził wiec nie jest to wiarogodne żródło informacji.
Zadałem pytanie co można z tym zrobić anie gdzie szukać

I komornik nagle się pojawia po 2 latach wszczyna postępowanie. naliczając sobie kosztów na ponad 10000zł .

niko76 napisał:
Czyli jak rozumiem po połowie.

Nie po połowie, a solidarnie, czyli właśnie bez wskazanego podziału. Każdy dłużnik odpowiada za całość długu.

Jeżeli spłacisz wszystko, możesz żądać od drugiej osoby zwrotu połowy z tytułu regresu.

Za mało informacji podałeś, żeby wyjaśnić dlaczego kwota u komornika jest taka wysoka.

Powrót