robinson21
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 5 332
zacznijmy od początku, jak już wcześniej pisałem według twojej osoby wierzytelność była przedawniona w dniu wniesienia pozwu, ponieważ nakaz jak i pozew szedł na nieaktualny adres pozwanego nakaz się uprawomocnił. Komornik wszczął egzekucje komorniczą Ty dowiedziałeś się o nakazie z pisma od komornika i teraz działasz. Twoim pierwszym krokiem jest/było wniesienie sprzeciwu od nakazu zapłaty do sądu który wydał nakaz zapłaty. Jeżeli dojdzie do uchylenia nakazu zapłaty komornik zniknie a pieniądze pobrane przez niego odzyskasz od wierzyciela.Piotrm1504 napisał:Czyli to oznacza że okres przedawnienia dla tytułu egzekucyjnego wynosi zawsze 10 lat niezależnie od tego jakich wierzytelności dotyczy ? Czyli w zasadzie nie ma znaczenia okres przedawnienia a raczej że można go tylko podnieść w wyniku sprawy sądowej. Jeżeli jednak sąd popełnił błąd i wydał nakaz dla przedawnionych wierzytelności i to ma miejsce w tym przypadku ? Kto w takim przypadku poniesie koszty egzekucji na podstawie błędnego nakazu ?
I teraz zarzut przedawnienia rozumujemy w dwóch aspektach, czyli podczas sprawy sądowej (gdzie podnosiło się zarzut przedawnienia do wierzytelności) oraz drugi aspekt, jeżeli istnieje prawomocne orzeczenie sądowe. Inaczej mówiąc do pożyczek bankowych i innych instrumentów bankowych w tym kart kredytowych (elektronicznych) stosowaliśmy art. 118 k.c. w związku z art. 6 niżej wymienionej ustawy. W ustawa ta wprost przewidywała, że roszczenia z tytułu umów o elektroniczny instrument płatniczy przedawniają się z upływem lat dwóch (Ustawa dnia 12 września 2002 r.). W twojej sytuacji niestety znajduję się aspekt drugi, gdzie przedawnienie wynosi 10 lat, gdyż mamy prawomocne orzeczenie sądu.
Myślę, że chyba napisałem najprościej jak umiałem inaczej się już nie da.