Egzekucja renty na alimenty.

• Autor wątku Autor wątku Wampirek1617
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wampirek1617

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Mam pytanie. Niedługo będę składała pozew do sądu o alimenty od mojego ojca, już wiem że dostane pismo z sądu Płockiego że mój ojciec jest niewypłacalny żeby świadczyć mi alimenty. Wiem że ma polską rentę do której upoważniony na odbieranie jest syn jego obecnej żony i przeznacza on ją na siebie. Ojciec mieszka w Niemczech a na mnie nie płaci ani grosza. Czy jeśli powiem w sądzie o tej polskiej rencie to fundusz alimentacyjny podczepi mu się pod nią? Czy o egzekucje tej renty trzeba zwracać się do komornika? Proszę o odpowiedz.

Wyrok Sądowy jest wyrokiem, a egzekucja egzekucją. Jeśli Sad zasądzi od Twojego ojca na Ciebie daną kwotę alimentów, to musisz złożyć u Komornika wniosek o rozpoczęcie egzekucji należności alimentacyjnej, ale dopiero po 2 miesiącach nie płacenia ich przez Twojego ojca. Wtedy będzie mógł mu zająć rentę. Warto też wykazać, że ojciec pracuje za granicą, ale na to trzeba mieć mocne dowody lub wiarygodnych świadków.

Wampirek1617 z Twojego pytania wynika, że dopiero zamierzasz złożyć pozew o alimenty, poczekaj na wyrok, oczywiście na sprawie powiedz o tej rencie i na co ją ojciec przeznacza, zażądaj zaświadczenia z niemieckiej skarbówki o dochodach ojca (lub ich braku) oraz z polskiej skarbówki i dopiero - mając wyrok Z KLAUZULĄ WYKONALNOŚCI - działaj u komornika. Jeżeli w orzeczeniu sądu będziesz miała "płatne do 10 dnia każdego miesiąca" to już 11 możesz iść do komornika. Jeżeli komornik nic nie wskóra to po 2 miesiącach dostaniesz zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji i z tym (i kilkoma innymi dokumentami) idziesz do FA.

Powrót