Egzekucja umowy ugody o zachowek

• Autor wątku Autor wątku Damian02625
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian02625

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Pisze z takim zapytaniem. Mam napisana umowę ugody zachowku w której druga osoba zobowiązuje się mnie spłacić. Umowę ta będziemy podpisywać u notariusza. I tutaj mam pytanie. Zostało mi polecone by zabezpieczyć ta umowę jeszcze dobrowolnym poddaniu się egzekucji który miałaby podpisać osoba która zobowiązuje się spłacać zachowek. Pytałem się notariusza o ta forme, ale niestety koszt tego mnie lekko wyrwał z butów bo ok 1600zl. I tutaj mam pytanie: czy mogę taki dokument dot. poddania się egzekucji napisać samemu z jakiegoś wzoru i podpisać to u notariusza? Czy to wtedy nie jest ważne prawnie jak to spisane u notariusza? A druga sprawa jakbym nie miał tego dokumentu dobrowolnego poddania się egzekucji to orientuje się ktoś jaki jest koszt takiego wniosku o wyrok egzekucyjny określonej kwoty w sądzie? Oczywiście mówimy o tym tylko wtedy jak raty zachowku przestaną być spłacane.

Z góry dziękuję za pomoc.

Damian02625 napisał:
A druga sprawa jakbym nie miał tego dokumentu dobrowolnego poddania się egzekucji to orientuje się ktoś jaki jest koszt takiego wniosku o wyrok egzekucyjny określonej kwoty w sądzie? Oczywiście mówimy o tym tylko wtedy jak raty zachowku przestaną być spłacane.
Jeżeli nie będziesz dysponował aktem notarialnym z oświadczeniem dłużnika określonym w art. 777. § 1 pkt 5 kpc to wtedy dochodzenie zapłaty z pisemnej umowy ugody w postępowaniu nakazowym wymagać będzie wniesienia przez Ciebie 1/4 opłaty sądowej wskazanej w art. 13 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych czyli np. dla dochodzonej kwoty 40 tyś. zł będzie to opłata 500 zł przy czym w uzyskanym nakazie zapłaty byłoby także zasądzone zwrócenie Tobie tej opłaty sądowej przez dłużnika. Wniosek z tego jest taki że taksa notarialna za zawarcie w akcie notarialnym oświadczenia wg. art. 777 kpc to jest tak jakby zamiennik opłaty sądowej tyle że poniesionej na wyrost, a więc Ty ponosisz wtedy ryzyko że dłużnik może jednak wykonać umowę ugody dobrowolnie a wtedy nie odzyskasz od niego tej taksy notarialnej. Dlatego uważam że tego typu oświadczenie dłużnika jest niepotrzebne.
Natomiast sama umowa ugody nie musi być zawarta w formie aktu notarialnego a tylko w zwykłej formie pisemnej z podpisami notarialnie poświadczonymi (wtedy taksa notarialna za poświadczenie podpisów wynosi tylko 1/10 tego co wyniosłaby przy sporządzeniu umowy w formie aktu notarialnego).

Powrót