Egzekucja wyroku sądowego - jak zacząć ?

• Autor wątku Autor wątku mobor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mobor

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Moja mama wygrała sprawę sądową przed sądem cywilnym z facetem który ją oszukał. Sąd nadał wyrokowi klauzulę natychmiastowej wymagalności w stosunku do pozwanego. Mam w związku z tym kilka pytan

1) Sad nakazał wypłatę mamie 3000zł + ustawowe odsetki od wrzesnia 2005. Wg jakiego wzoru je wyliczyć ?

2) Jak wygląda kwestia egzekucji zobowiązania. Czy można z tym wyrokiem od razu udac się do komornika (mama dostała włąsnie pismo z którego wynika że przysługuje 7 dniowy termin odwoławczy) i zarządać wszczecia postepowania egzekucyjnego z ruchomosci, nieruchomosci, majątku wspólnego (facet jest żonaty) oraz wynagrodzenia za pracę ?

Za pomoc z góry bardzo dziękuję !

1. Najpraktyczniej i najprościej znaleźć w Internecie kalkulator odsetkowy :)

2. Zanim mama skieruje sprawę do komornika trzeba wystąpić o nadanie wyrokowi klauzuli wykonalności. Później napisać wniosek do Komornika o wszczęcie egzekucji przeciwko dłużnikowi załączając do niego otrzymany z Sądu odpis wyroku z klauzulą. Jeśli posiadacie Państwo informację o miejscu zatrudnienia lub rachunku bankowym, te składniki majątku radzę wskazać Komornikowi, gdyż z nich najszybciej można ściągnąć należności..

dziękuję za odzew

1) Kalkulator juz udało mi się znaleźć ale bardzo dziękuję za informacje

2) Jak rozumiem- to mama wskazuje komornikowi z czego ten ma sciągać zobowiązanie ? Nie dysponujemy zadnymi danymi o tym czym sie zajmuje obecnie osoba której zasądzono nakaz zapłaty. W tym układzie jak sądzę- stosownych ustalen dokonuje komornik- prawda?

Tylko po co. Komornik też ma taki kalkulator a to on będzie prowadził egzekucję.

Nie prawda. Komornik ma pomóc w prowadzeniu egzekucji. Trzeba mu wskazywać jakie rzeczy ma zająć. Ci którzy składają wniosek na zasadzie "komorniku mam dłużnika załatw mi pieniądze od niego" zazwyczaj nie uzyskują nic. Oczywiście że będzie wykonywał pewne czynności ale mało efektywne.

dziwne

Sam miałem jakis czas temu problem z komornikiem. Wraz z zawiadomieniem o wszczeciu egzekucji dostałem pismo z którego wynikało ze zajął moje konto w wysokosci zobowiązania (powód wniósł o egzekucję z poborów) Wynika z tego ze zanim dostalem informacje o wszczeciu egzekucji - komornik ustalił (na wniosek powoda) gdzie mam konto (przez UrządSkarbowy). Zresztą - do kogo ma należeć ustalenie stanu majątkowego dłużnika jak nie do komornika właśnie. To on ma uprawnienia do ustalania takich rzeczy - prawda ? Wierzyciel wskazuje tylko z czego ma prowadzic egzekucje (wynagrodzenie za pracę, ruchomosci, nieruchomosci, z majątku wspólnego) Ustaleniem tego z czego można ściągać- wg mnie zajmuje sie właśnie komornik

No ale tak nie jest.
Zwrot podatku z US czy ustalenie czy dłużnik pobiera wynagrodzenie za pracę jest podstawowym elementem we wniosku egzekucyjnym.

Trzeba wreszcie zrozumieć, iż jak długo komorników jest tak niewielu (pomijam czy to dobrze czy źle) tak długo są jedynie narzędziem jakie pańśtwo daje obywatelowi do pomocy w odzyskaniu należnych mu rzeczy. Nie znam narzędzi które wyręczają pracujących

Powrót