X
Xfighter
Mam taką sprawę, że ZUS wystąpił wobec Pani Krystyny z żądaniem o zapłatę należności, które powstały wskutek nieopłacania składek na rzecz ZUS'u przez Pana Stefana (męża Pani Krystyny) w związku z prowadzeniem firmy. ZUS dochodzi należności sprzed rozdzielności majątkowej. Przed rozdzielnością majątkową małżonkowie nie mieli żadnego wspólnego majątku. Pytanie jest następujące: 1) czy postępowanie egzekucyjne może być prowadzone z majątku, które nabyła żona po rozdzielności majątkowej np. mieszkanie, ziemia (pytam dla upewnienia się)?
2) na jakiej dokładnie podstawie prawnej może być ściągana należność z rachunku bankowego Pani Krystyny przez komornika?
3) jeżeli Pani Krystyna posiada jednostki uczestnictwa w funduszu inwestycyjnym (założonym po rozdzielności majątkowej), czy komornik może je zająć?
Najbardziej zależy mi na odpowiedzi na pytaniu nr 3. Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi. Jest to pilna sprawa, jeżeli ktoś coś wie, to niech pisze. Bardzo proszę.
2) na jakiej dokładnie podstawie prawnej może być ściągana należność z rachunku bankowego Pani Krystyny przez komornika?
3) jeżeli Pani Krystyna posiada jednostki uczestnictwa w funduszu inwestycyjnym (założonym po rozdzielności majątkowej), czy komornik może je zająć?
Najbardziej zależy mi na odpowiedzi na pytaniu nr 3. Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi. Jest to pilna sprawa, jeżeli ktoś coś wie, to niech pisze. Bardzo proszę.