egzekucja z majatku wspólnego-trudne pytanie

• Autor wątku Autor wątku lacrimosa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lacrimosa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Potrzbuję Waszych opinii /zdań w przedmiocie n/w sytuacji:

Dłuznik zmarł. Odpowiedzialnośc małzonka dłużnika ograniczona jest do majatku wspólnego. Małzonek dłuznika odrzucił spadek.
Czy jest mozliwe prowadzenie egzkeucji p-ko małżonkowi zmałego dłuznika do majatku wspólnego. Czy może majątek wspólny już nie istnieje, jak to jest z tym dziedziczeniem, wspólnością czy ułamkami pośmierci. Z której strony to ugryźć??

to już pani sobie sama odpowiedziała :)

No tak, ale nie z tej strony prosiłam o odpwoiedź, ja wiem że Gmina odpowiada do wysokości spadku czynnego .Pytałam o odpowiedzialność małżonka dłużnika. Czy wygląda to tak, że z chwilą śmierci ustaje wspólnośc majątkowa, udziały w majątku są po połowie. I jedna z tej połowy jest własnością -majątkiem osobistym małżonka zmarłego dłużnika, a ta druga połowa (objęta wspólnością majątkową małżonka) dziedziczy gmina?czyli w tej sytuacji małżonek zmarłego dłuznika nie odpowiada za długi??? Tak czy nie?
Moje drugie pytanie dotyczy spłaty wierzycieli przez gminę wg art. 1025 kpc, kiedy i jak to się odbywa. Czy gdybym wniosła sprawę do Komornika p-ko Gminie a wiem że są wierzyciele hipoteczni, to jak tp dalej może wyglądać.? Dziękuję.

Powrót