Egzekucja z nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Chomik91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chomik91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Mój ojciec ma zasądzone na mnie alimenty, których nie spłaca (obecnie dług wynosi prawie 20 tys. zł). Ponadto moja mama, która jest już z moim ojcem po rozwodzie kilka lat (mieszkają w jednym domu, obydwoje są współwłaścicielami) dostała ostatnio pismo o wszczęciu postępowania egzekucyjnego z nieruchomości i w liście widniała nadal jako małżonka pomimo rozwodu. Ojciec narobił długów i teraz komornik chce egzekucji z nieruchomości, gdzie nie ma podziału majątku. Dzisiaj mama dowiedziała się, że ojciec jest dłużny kwotę 5 tys. zł. Ojcu zaproponowałyśmy 50 tys + że ja zrzeknę się zaległych oraz bieżących alimentów w zamian za to, że on spisze się z domu na mnie. Prosiłabym o poradę:
- Czy warto pójść na ugodę, ojcu zapłacić 50 tys. i zrzec się alimentów w zamian za spisanie się z jego części domu na mnie?
- Czy może lepiej poczekać na licytację z nieruchomości i spłacić jego dług i (o ile to możliwe) mama mogłaby stać się jedynym właścicielem nieruchomości?
- Jak wygląda taka egzekucja z nieruchomości? Dom wart jest więcej niż wynosi dług ojca. Jakiej kwoty można spodziewać się na licytacji komorniczej (wartość długu + koszty egzekucji komorniczej czy też wartość nieruchomości)?

Z góry dziękuję za wszystkie porady.

Powrót