Egzekucja z nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku bobi70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobi70

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Kilka lat temu, miałem zamiar zakupu nieruchomości gruntowej. Zawarłem notarialną umowę wstępną ze sprzedawcą, której druga strona nie wypełniła.
Umowa poparta była wpłaconym zadatkiem.
Po zawarciu aktu, dokonaliśmy zastrzeżenia w KW nieruchomości, co do istniejącego przyrzeczenia sprzedaży.
Z aktu przysługuje mi wypłata podwójnej wartości zadatku.
Sprzedający nie chciał zwrócić wymienionych kwot dobrowolnie, sprawa trafiła do sądu, a po uzyskaniu nakazu zapłaty i klauzuli wykonalności do komornika.
Dłużnik, zobowiązał się w kancelarii komorniczej (bez mojej wiedzy, ale taką informację przekazała kancelaria), że będzie dobrowolnie co tydzień wpłacał pewną kwotę.
Początki były obiecujące. Niestety z czasem wpłaty przestały być regularne, a w chwili obecnej od 3 miesięcy płaci tylko raz miesięcznie. Czyli do rąk komornika wpływa 1/4 zadeklarowanej miesięcznie kwoty.
Chcę wnosić, za pośrednikiem mojego prawnika, do kancelarii komorniczej o wszczęcie egzekucji z majątku.
Czy w przypadku licytacji, istniejące w KW zastrzeżenie co przyrzeczenia sprzedaży ma jakąkolwiek moc?
Czy z tego tytułu przysługują mi jakiekolwiek dodatkowe prawa. Czy też będę ewentualnym uczestnikiem licytacji tak jak każdy potencjalny chętny?

W takim razie pytanie dodatkowe.

Księga wieczysta ma zapis o roszczeniu ZUSu z tytułu nie zapłaconych składek oraz zabezpieczona jest na hipotece z tyt. zaciągniętego kredytu.
Zapis o roszczeniu ZUSu pojawił się przed zajęciem jej przez Komornika, w związku ze zobowiązaniem dłużnika wobec mnie.
Bank nie wniósł żadnych roszczeń póki co.

Jak w przypadku ewentualnej licytacji wygląda spłata zobowiązań dłużnika.
Rozumiem, że w pierwszej kolejności jest ZUS.

A co wtedy z hipoteką bankową? Czy następuje w automacie spłata proporcjonalnej części kredytu z uzyskanych środków, bez względu na to czy bank upomina się o coś czy też nie?
Czy też jeśli bank nie ma żadnych pretensji wobec dłużnika, to przedmiot jest "wyjęty" spod zabezpieczenia i upłynniony?
Czy też bank jeśli teraz wystąpi z roszczeniem, czyli po dacie zajęcia KW przez komornika jest w ostatniej kolejności?
Chodzi mi o hipotetyczną możliwość, że ja startuję w licytacji i nabywam ten grunt, defacto płacąc samemu sobie.

Jak w przypadku ewentualnej licytacji wygląda spłata zobowiązań dłużnika.
Egzekucja musi być skuteczna, czyli musi znaleźć się nabywca. W pierwszej kolejności zaspakajane są koszty egzekucyjne - a dalej - art. 1025 kpc. Nic nie piszesz o wysokosci roszczeń pozostałych wierzycieli, ale obawiam się że możesz być sponsorem egzekucji dla pozostałych wierzycieli.

co do wysokości, zadłużenia wpisanego obecnie do KW, oczywiście wiedzę mam.
delikwent z aktu z 2015r jest mi winien wraz z podwojoną kwotą zadatku 60tys.
ZUSowi z tyt składek 13tys
bankowi z kredytu 360tys wraz z odsetkami. (brak wiedzy co do kwoty spłaconej)
kredyt od 2009 roku do 2039.
teoretycznie ponad 100tys powinno zostać spłacone.

jednak grunt o jaki poszła cała sprawa to tylko jakaś część całej księgi wieczystej na której są wszystkie wpisy o roszczeniach.
my zajęliśmy mu wszystkie znane składniki majątku, na wszystkich księgach. wraz z domem mieszkalnym.
to jednak mnie zupełnie nie interesuje.
wydaje się, że wartość całego majątku przewyższa zobowiązania.
w moim zainteresowaniu leży wyłącznie działka gruntowa, którą chciałem kupić.
nie mam tu bladego pojęcia jak działa komornik, w zakresie sprzedaży majątku pod hipoteką. rozumiem, że musi ustalić proporcjonalną wartość jaka leży na zabezpieczonej nieruchomości i to co uzyska oddać bankowi oraz zusowi w tym przypadku, a hipotekę uwalnia się?
ze składników majątku, mam prawo sądzić, że kiedyś do swoich pieniędzy się dostukam, ale rozumiem, że w tej sytuacji będzie to i tak zaspokojone w ostatniej kolejności?

bobi70 napisał:
tej sytuacji będzie to i tak zaspokojone w ostatniej kolejności?
Wierzytelności zabezpieczone hipoteką są zaspokajane w kolejności wpisów.
Rozumiem, że ty nie masz wpisanej hipoteki, więc jesteś na szarym końcu.
Co nie wyklucza, że możesz doprowadzić do licytacji interesującej cię nieruchomości i nabyć ją na ogólnych zasadach w licytacji.

Powrót