Egzekucja z rachunku bankowego a automatyczna rata kredytu

• Autor wątku Autor wątku tiko11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiko11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

został zajęty mój rachunek bankowy, w dniu 09.06 dostałem wypłatę na konto. W tym samym dniu (09.06) bank pobrał automatycznie ratę kredytu hipotecznego co spowodowało zmniejszenie kwoty wolnej do 0 zł.

Dla pełnej informacji:
rata kredytu jest większa niż kwota wolna;
zajęcie bankowe jest większe niż wpływająca pensja.

Czy to jest zgodne z prawem? Z racji tego, ze automatyczne pobranie raty spowodowało zmniejszenie kwoty wolnej nie mogę wypłacić ani 1 zł.

Jeśli bank mógł tam postąpić to jakie mam możliwości?

tiko11 napisał:
Czy to jest zgodne z prawem?
W umowie kredytowej upoważnił Pan bank to pobierania z rachunku co miesiąc kwoty na poczet raty. Kwota wolna to ograniczenie dla komornika ale nie dla banku.

Okej, ale na koncie znajdowała się wystarczająca ilość środków aby bank pobrał kwotę na poczet raty i została udostępniona kwota wolna.

Chyba w myśl przepisów o sposobie wykorzystania kwoty wolnej od zajęcia decyduje ja (właściciel), zatem tylko ja mogę złożyć stosowną dyspozycję spłaty raty kredytu.

Rozumiem taką sytuację gdy na koncie jest mniej lub kwota jest równa co kwota wolna. W momencie pobrania raty kredytu środki byly na pokrycie raty a także na udostępnienie kwoty wolnej właścicielowi rachunku (czyli mi).

W takiej sytuacji nadal to automatyczne pobranie zmniejsza kwotę wolną?

Jeszcze raz po kolei. Kwota wolna to ograniczenie możliwości prowadzenia egzekucji z rachunku bankowego, co z nią zrobi dłużnik komornika nie interesuje, można spłacać kredyt hipoteczny, można przebimbać. Fakt, że rachunek został zajęty nie wpływa na realizację Twoich innych zobowiązań cywilnoprawnych. Nadal należy spłacać raty kredytów czy rachunki.
Jak słuszne zauważył mój przedmówca w umowie kredytu upoważniłes bank sam ściągał ratę kredytu z Twojego RORa. To analogiczna sytuacja jakbyś miał aktywne polecenie zapłaty albo zleciłbyś z dużym wyprzedzeniem np. miesiąc temu przelew z datą realizacji w dniu wpływu zajęcia egzekucyjnego. Również zostałby wykonany pomniejszając kwotę wolną. Chyba, że co innego stoi w regulaminie banku. Niektóre banki jeszcze nie dawno podczas zajęcia rachunku blokowały wszelkie operacje i pozwalały tylko na wypłatę kwoty wolnej w gotówce.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Powrót