egzekucja z renty socjalnej 2018

• Autor wątku Autor wątku it2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

it2000

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Mam dłużnika.
Pobiera rentę socjalną z ZUS.
Dotychczas - po potraceniu zaliczki na podatek i zdrowotnego - dla mnie już tego nic nie zostawało ( 75% objęte ochrona). Facet śmiał mi się w nos.
Aktualnie od września będzie to 1029 zł. Netto ( po podatku i zdrowotnym) 878 zł. Ochrona objęte jest dalej 75% z kwoty brutto czyli 771 . Reszta -za pośrednictwem komornika( po jego potraceniach) - dla mnie? Wyrównanie od czerwca do września tez pare zł..
Niech ktoś mi to pomoże rozjasnic.
Zaczynam wierzyc w system.
Facet ma ok 40 i trochę jeszcze mam nadzieję pożyje.Wisi mi ok 7 tysięcy.

O ile nie zmienią się przepisy w tym zakresie (a trwają nad tym prace w sejmie ) to coś dostaniesz. Pociesz się że gdyby twój dłużnik pracował to mógłby nadal śmiać ci się w nos biorąc do ręki ok. 1560 zł a od przyszłego roku niecałe 1700. Obie kwoty to żadne minimum socjalne w Polsce i doszło do jakiejś absurdalnej sytuacji w której takie osoby nic nie muszą płacić.

Zmienilo sie.zamiast 75% renty chroniona jest kwota 825 zl.ale nadal do zajecia pozostanie ponad 50 zl.chociaz jak sie policzy co wezmie komornik i zastepstwo prawne to dla mnie zostanie jiz nieduzo.ale zawsze lepiej jak poprzednio.

bzdura jakie 825 zł nadal renta socjalna chroniona to 750 zł :)

ostrowianek napisał:
bzdura jakie 825 zł nadal renta socjalna chroniona to 750 zł
Przy tak kategorycznym twierdzeniu to po proszę o podstawę prawną.
Ja zgadzam się z @it2000.

sam pobieram takie świadczenie teoretycznie od 1 lipca 2018 wzrosło do 825 zł. na 20 lipca odebrałem rentę jak zawsze 745 zł wiec coś tu nie gra, założyłem już post na forum renta socjalna, brak odpowiedzi, widocznie nie obejmuje to rent socjalnych i nadal pozostaje ta sama kwota chroniona w przypadku rent socjalnych 750 zł

Zastosowanie mają te same przepisy co do zwykłych rent i emerytur.
Najlepiej dowiedz się z ZUSie o co chodzi.
Wolna od potrąceń jest co do zasady kwota 825 zł., ale są wyjątki np. alimenty, niezasadnie pobrane renty, zasiłki rodzinne, opiekuńcze itd.

nie mam dzieci. jestem sam na rencie 745 zł + zasiłek pielęgnacyjny 153 zł z mops. Jedyne zajęcie które ściąga komornik jak dotychczas to za pożyczkę, już tego nie rozumiem kontaktowałem się z ZUS odpowiedzieli ze spłaca mi w wrześniu, tylko z rozmowy wywnioskowałem ze ZUS miał na myśli spłatę podwyżki wyrównującej od czerwca rent socjalnych , a nie zajęć komorniczych. rozmawiałem z osobami którzy również są na rencie min socjalnej zapewnili ze otrzymali po 825 zł. oczywiście każdy tak może mi powiedzieć tak dostałem 825 zł by na złość mi zrobić. Pozostaje poczekać na następną rentę może wówczas będzie to 825 zł niby wolne od zajęć komorniczych.

Powrót